Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Pravorijek u sporu Gavrilović – RH

Reakcija gradonačelnika Petrinje

Reakcija gradonačelnika Petrinje

Nakon što je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu donijelo pravorijek prema kojoj je utvrđeno da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović, reagirao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Što reći nakon objave arbitražne odluke iz Washingtona? U čiju korist je odluka? DORH tvrdi da je u arbitraži uspjela Republika Hrvatska, a Gavrilović ponosno objavljuje da je Republika Hrvatska izgubila spor i kako „odluka Arbitražnog vijeća neće imati nikakvog utjecaja na Grad Petrinju ili na status nekretnina i stanova u gradu Petrinji“. Koliko licemjerja na jednom mjestu. Pa Petrinja i njezini građani su tolike godine taoci Gavrilovića, ali i odnosa države prema problemu nekretnina kojima Grad ne može raspolagati i koje koče njegov razvoj. Krajnje je vrijeme da se to prekine i da se Petrinjcima vrati imovina koju su svojim radom stvorili“, kazao je Dumbović.

Podsjetimo kako su jučer iz tvrtke Gavrilović priopćili da su postupak protiv Republike Hrvatske postupak pokrenuli prije šest godina te su ovom presudom naplatili štetu od 198,5 milijuna eura. Iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske su s druge strane priopćili kako je Arbitražno vijeće praktički u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Gavrilovića te tvrtke kako je ta tvrtka dobila tek 1,49 posto traženog iznosa i 30 posto traženih troškova postupka.

Iz DORH-a također pojašnjavaju kako na temelju ove presude država Gavriloviću mora platiti naknadu štete u iznosu od 9,7 milijuna kuna i 1,7 milijuna eura, te na ime troškova arbitražnog postupka 2,5 milijuna eura i 285 tisuća američkih dolara.

“Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg Holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije. Investicija je učinjena u skladu s važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću.”, ističu u priopćenju iz tvrtke Gavrilović.

„Posebno naglašavamo kako u postupku koji je sada završio odlukom arbitražnog vijeća nije traženo vraćanje niti jedne nekretnine, pa stoga odluka arbitražnog vijeća neće imati nikakvog utjecaja na Grad Petrinju ili na status nekretnina i stanova u Gradu Petrinji.“, stoji u njihovom priopćenju.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.