Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Strašnik proslavio sv. Vida

20. obljetnica povratka u Strašnik

20. obljetnica povratka u Strašnik

Obilježavanje sv. Vida, zaštitnika petrinjskog naselja Strašnik, jučer je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Strašnik, a svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima sela Strašnik iz Domovinskog i II. svjetskog rata te zajedničkom molitvom. Stjepan Prašnjak iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Strašnik podsjetio je kako je proslava sv. Vida tradicija od koje se nje odustajalo niti u progonstvu tijekom Domovinskog rata.

 

 

Nakon povratka, prije 20 godina kada su ovdje imali svečanu Svetu misu na kojoj je bio i sada pokojni kardinal Kuharić, obvezali su se da će svake godine nastojati obilježiti blagdan svoga sveca zaštitnika.

Prašnjak je dodao kako je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata osnovana prije dvije godine, a uz Udrugu mladih koja već djeluje neko vrijeme, cilj im je svoje malo selo učiniti što ljepšim i ugodnijim mjestom za život.

 

strasnik00002

strasnik00003

strasnik00007

 

Osvrnuo se Prašnjak i na samo raspoloženje koje danas prevladava kod mještana,

 

 

No događa se da ih sa strane, u nekim sredinama, baš i ne gledaju  ponajbolje. Preživjeli su puno toga, tako da im to nije strano, ne ogladaju se niti se spotiču o tako nešto, ustvrdio je Prašnjak.

 

strasnik00011

 

Na proslavi sv. Vida u Strašniku nazočio je i privremeni pročelnik petrinjskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Joso Grahovac, koji je mještanima Strašnika čestitao Dan sela u svoje osobno i u ime gradonačelnika Darinka Dumbovića.

 

 

Proslavi sv. Vida u Strašniku nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako je ovo selo simbol opstanka na ovom području.

 

 

Strašnik je jedno selo u kojem doista ima puno simbolike, od svog nastanka, njegovo ime koje govori da su tu bili neustrašivi ljudi koji su prkosili povijesti i vremenu, a i danas svojom prisutnošću pokušavaju napraviti možda i jedan malo veći  iskorak, istaknuo je župan dodavši

 

 

Iako je u naselju puno učinjeno, župan vjeruje kako će i Županija u budućnosti sudjelovati u poboljšanju kvalitete života u ovom naselju.

 

strasnik00009

 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća služena je i Sveta misa zadušnica u spomen na sve poginule i umrle branitelje sela Strašnik u tamošnjoj crkvi sv. Šimuna i Tadeja, a proslavu je pratio i kulturno-umjetnički program te druženje gostiju i mještana.

 

strasnik00010

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.