Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Proslava Sv. Akacija u Gredi

Mještani sela Grede (župa Sela kod Siska) svečano su u petak, 22. lipnja proslavili svoje nebeske zaštitnike Sv. Akacija i drugove. Sveto misno slavlje u dvorani Mjesnog doma predslavio je mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije i prepošt Stolnog Kaptola Sv. Križu u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom preč. Matom Sukalićem, spominjući se posebno svih branitelje Siska iz davne 1593. godine, kao i svih branitelja Domovinskog rata.

Sv. Akacije i deset tisuća drugova, mučenika časte se na ovim prostorima još iz vremena čuvene Sisačke bitke koja je bila upravo na današnji dan.

 

akacije3

 

Na početku prigodne propovijedi mons. Cvitkušić je kratko prikazao životni put sv. Akacije, predvoditelja rimske vojske i njegovih drugova, koji su se, kako veli jedna legenda, dali krstiti pošto su im se ukazali anđeli. Kada je za to saznao car Hadrijan šalje na njih barbarsku vojsku da ih uništi. Protivnici im nisu ništa mogla nauditi, a prema istoj legendi, tisuću barbarskih vojnika se priključilo Akacijevoj postrojbi i prihvatilo kršćanstvo. Akacije i njegovi vojnici su ipak bili pobijeđeni, a potom razapeti na planini Araratu polovinom drugoga stojeća.

Prema propovjednikovim riječima sv. Akacije i njegovi drugovi mučenici su svojim životima poručili svojim suvremenicima i političkim vođama da je Krist Mesija, Otkupitelj i Spasitelj čovječanstva i da nema ni jednoga drugoga imena pod nebom po kojemu bi se mogli spasiti.

Na kraju svoje propovijedi mons. Cvitkušić je rekao da sv. Akacije i njegovi drugovi mučenici od nas očekuju da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo je na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom!

Prije završnog misnog blagoslova mjesni je župnik Mato Sukalić blagoslovio sliku sv. Akacija, koja prikazuje toga Božjeg ugodnika kako lebdi iznad sisačkog Starog Grada, djelo umjetnika Božidara Škofača, koju su kanonici sisačkog Stolnog Kaptola darovali kapeli sv. Akacija u Gredi.

Slavlje je animirao mješoviti župni zbor.

 

akacije4

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.