Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Dan Obrtničke komore SMŽ

Na području županije trenutno je registrirano 1970 obrta

Na području županije trenutno je registrirano 1970 obrta

 

Održana je svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

 

DSC02411

  1. lipnja dan je ove organizacije, datum kada se obilježava konstituiranje Sisačke Trgovačko-obrtničke komore kao rezultat osnivanja prvih cehova na ovom području. Najznačajnije razdoblje organiziranog obrtništva razdoblje je nakon ostvarene samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske kada se konačno otvaraju široke mogućnosti za rad i poduzetništvo kroz maksimalnu liberalizaciju tržišta, širokog apetita potražnje i proaktivnog djelovanja Hrvatske obrtničke komore, od obnoviteljske skupštine ne tako davne 1994. godine.

Danom Komore podsjeća se  na pojedince koji svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu doprinose razvoju i rastu naše organizacije. U ovoj su prigodi  dodijeljena  priznanja najzaslužnijima, promovirani su  novi majstore struke, pohvaljeni  najbolji naučnici  i njihovi mentori.

Obrtnici su pokretači gospodarstva , rekao je predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger koji se  zahvalio se učenicima, ravnateljima škola, partnerima, loklanim samoupravama i Sisačko-moslavačkoj županiji na značajnoj potpori.

Oni kojima su danas uručena priznanja Šegrt Hlapić-  oni koji su  tek polako ulaze obrazovanjem u svijet obrtništvai istaknuo je Cvanciger.

 

Druga značajna kategorija su dugogodišnji vrijedni obrtnici kojima su danas uručena priznanja za životno djelo

 

 

Na području županije trenutno je registrirano 1970 obrta, broj je u opadanju, ali Cvanciger vjeruje kako će u idućoj proračunskoj godini se doći do kvalitetnijih modaliteta i da će se taj broj povećati.

Svečanosti je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je čestitavši svim obrtnicima u našoj županij njihov dan posebno naglasio kako su obrtnici kapilarna snaga jednog gospodarstva pa tako i naše županije

 

Županija i obrtnici grade dobru suradnju, potvrdio je župan Žinić

 

 

U prošloj godini obrtnici su kroz poticajnu mjeru Poduzetnički kredita   u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna sačuvali desetak radnih mjesta i otvorili sedamdesetak novih, podsjetio je župan Ivo Žinić najavljujući i dalju suradnju s obrtnicima.

 

DSC02412

Uručena su priznanja za životno djelo koja se dodjeljuju obrtnicima koji imaju najmanje 20 godina obrtničkog staža, koji su najmanje 2 mandata aktivno sudjelovali u sustavu HOK-a, osobnim primjerom poticali tradicionalne obrtničke vrijednosti: solidarnost, zajedništvo, marljivost, brigu o naučnicima i koji su svojom aktivnošću neposredno doprinijeli kvaliteti struke i afirmaciji obrtništva u sredini u kojoj žive i rade. Tako su ove godine priznanja primili Filip Gelo, vlasniku obrta autoprijevoz, trgovinu i ugostiteljstvo “GELO” iz Repušnice,Đurađ Kesić, vlasnik obrta „Autoprijevoznik Kesić Đurađ“ iz Novske,Krešimir Pavlić, vlasniku proizvodnog obrta “SIPAK” iz Siska i Vlado Babić, vlasnik prijevozničkog obrta «Babić transport» iz Gline.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.