Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Zajedno u različitosti”

Učenici OŠ Josipa Kozarca Lipovljani u Bugarskoj

Učenici OŠ Josipa Kozarca Lipovljani u Bugarskoj

U okviru projekta „Zajedno u različitosti“ (Erasmus +) od 22. do 28. travnja  odvijala se druga mobilnost učenika. Nositelj ovog projekta je OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana dok su partner u ovom projektu škole iz Bugarske, Poljske i Rumunjske. Nakon što je škola iz Lipovljana početkom prosinca bila domaćin prve mobilnosti, učenike i učitelje sada je ugostila škola iz Berkovitse u Bugarskoj.

 

Erasmus+2

 

Prvi dan posjeta domaćini su goste upoznali  sa školom i užim središtem svoga  mjesta. Potom su  učenici prezentirali gastronomije svojih zemalja. Domaćini su pripremili i radionicu tradicijskih plesova.Nije nedostajalo ni sportskih aktivnosti na otvorenom kao ni šaljivih igara za upoznavanje i međusobno druženje.

 

Erasmus+6

 

Drugi dan je započeo odlaskom u školu u kojoj su domaćini prikazali sat manjinske kulture Karakachani.Karakachani su etnička manjina koja živi na području Grčke, Makedonije i Bugarske. Prema antropološkim istraživanjima oni su jedan od najstarijih naroda u Europi i na Balkanskom poluotoku. Danas u Bugarskoj živi oko  2500 Karakachana. Žive kao bugarski stanovnici, ali su očuvali svoje stroge moralne vrijednosti, snagu duha i vjeru u Boga. Održan je radni sastanak za učitelje, na kojem je provedena analiza sata uz razmjenu iskustava u područjima izučavanja jezika i kulture nacionalnih manjina, upotrebom različitih metoda i oblika rada kao i različitih primjenjivih modela.

U isto vrijeme provedena je gastro-radionica u kojoj su se učenici okušali u pripremanju tradicijske hrane – banica i šopska salata.

 

Erasmus+3

 

Treći dan su domaćini organizirali cjelodnevni izlet u Sofiju, glavni grad Bugarske. Četvrti dan boravka domaćini su u svojoj školi upoznali goste s kulturnim obilježjima još jedne nacionalne manjine, Roma. Posljednji dan boravka gosti su proveli planinareći obližnjim planinama, a kroz video uradak prisjetili se svih aktivnosti proteklih dana. Novi susret, u sklopu projekta, je u Poljskoj.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.