PCELE_03

Iako su pčele plemeniti kukci i najorganiziranija bića o kojim ovisi život na našoj planeti, ponekad za svoju nastambu umjesto košnice u vrijeme rojenja izaberu neko drugo mjesto. Nedavno se cijeli roj naselio u dimnjak jedne obiteljske kuće u Novskoj.

 

PCELE_06

 

Pčelari kažu kako slijedeći maticu u samo tri dana mogu sagraditi saće i zajednicu u kojoj  može biti i četrdesetak tisuća pčela, no njihovo sustanarstvo u kući  ljudima nije ugodno.

Kako su se pčele smjestile u dimnjaku, pozvani su vatrogasci, Ivica Jakovljević koji je i pčelar, na kapu dimnjaka postavio je formiranu košnicu, kako  bi privukao pčele da pređu u nju.

 

PCELE_02

Tek drugi dan kada je i matica prešla u košnicu, u sumrak i  pomoć vatrogasnog vozila s ljestvama, vatrogasci, Ivica Jakovljević i Vedran Lazić, skinuli su s dimnjaka napunjenu košnicu iz koje bi do jesen već trebali vrcati med.

 

PCELE_10

 

Novljanski vatrogasci pored svojih uobičajenih poslova, gašenja vatre, spašavanja ljudi i dobara, u opisu svog posla ovaj put mogu upisati i spašavanje pčela, jer do sada su spašavali mačke s krova i drveta, skidali psa s krova zgrade, vadili kozu iz bunara, istjerivali zmiju iz knjižnice, uklanjali gnijezda stršljena, pomalo čudne i nesvakidašnje intervencije o kojima se dugo priča.

 

PCELE_09

Foto: Željko Gašparović

Vatrogasci napunili košnicu pčelama iz dimnjaka
0.00(0 glasova)
Komentara(0)