Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“Pozvani smo na ljubav prema bližnjemu”

Kip blaženog Alojzija Stepinca ispred sisačke katedrale

Kip blaženog Alojzija Stepinca ispred sisačke katedrale

Kip blaženog  Alojiza Stepinca postavljen je u subotu 5. svibnja ispred stolne crkve Sisačke biskupije – katedrale Uzvišenja Svetog Križa .

 

IMG_7585

 

Na svečanosti održanoj u utorak, 08. svibnja,  spomenik blaženiku, upravo na njegov rođendan , pred mnoštvom građana Siska , vjernika iz Sisačke biskupije , brojnih gostiju i poštovatelja vrijednosti koje je promicao blaženi Alojzije Stepinac , svečano je otkriven i blagoslovljen. Biskup sisački , mons. Vlado Košić

 

 

Tu je naša snaga i naše zajedništvo, i on je velika poruka jedinstva i žrtve za Domovinu, a koju je i on podnio u odnosu na sve totalitarizme. On je primjer izdržljivosti i snage da u teškoćama ustrajemo i vjerujemo u pobjedu dobra. Poruka je to da ako naš križ nosimo strpljivo , sigurno će to strpljenje biti nagrađeno, dodaje  biskup Košić.

 

IMG_7584

 

Autor kipa je akademski kipar Tomislav Kršnjavi . Sam lik bl. Alojzija predstavljen je s križem i dvoje djece, kako bi ga se povezalo s akcijom spašavanja djece u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata, što se u javnosti često prešućuje ili se o tome govori i piše neistinito.

Križ koji je umjetnik stavio uz blaženika je poveznica i s našom katedralom,pojašnjava biskup ,  a predstavlja Stepinčevu  patnju, mučeništvo,  žrtvu za narod i Crkvu.

 

IMG_7586

 

Mene osobno blaženi Alozije impresionira  jer se izdigao sa svojom brigom za ljude i izvan svoje konfesije, brinuo se za sve koji su trpjeli nepravde i bili žrtve progona, ističe biskup Košić.

 

IMG_7599

 

Uz lik blaženika je dvoje djece koja predstavljaju srpsku, kozaračku djecu koja su 1942. godine u velikom broju došla upravo u Sisak, a to je znak velike brige zagrebačkog nadbiskupa Stepinca, svećenika na terenu i obitelji koji su se o njima brinuli.

 

 

P1200192

 

Kao domoljub je simbol jer nije samo branio pravo na život pojedinca nego i pravo naroda, zaključuje biskup Košić koji vjeruje kako će vrlo brzo blaženi A. Stepinac biti proglašen svetim.

 

IMG_7596

 

Otkrivanju spomenika nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Hrvatski narod štuje blaženog Alojzija Stepinca i kada očekujemo njegovo proglašenje svetim mislim da nema boljeg mjesta nego u Sisku i Sisačkoj biskupiji postaviti jedan ovakav spomenik kao trajno sjećanje na njegov život, svjedočenje i humanitarni rad, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja se pridružila brojnima u prigodi otkrivanja spomenika bl. Stepincu .

 

 

 

Podsjetimo, Petir je 2016. godine u EP organizirala postavljanje izložbe o blaženiku.

 

 

Svečanost je nastavljena u katedrali,   misnim slavljem  koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

 

crkva 2

Nakon mise predavanje o bl. Alojziju održao je  postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija   Stepinca,  mons. Juraj Batelja.

 

IMG_7594

P1200199P1200196P1200195P1200189

crkva 3crkva

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.