Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Održana 11. Županijska izložba stoke

Broj uzgajivača stagnira!

Broj uzgajivača stagnira!

11. županijska izložba stoke održana je na popovačkom Sajmištu. Uz ocjenjivački dio u kojem su sudjelovala 4 izlagača sa 11 grla stoke u govedarstvu, te 20 izlagača sa 24 grla u konjogojstvu, izložba je obuhvatila i revijalni dio u kojem je predstavljena stoka u prikazu, male životinje te revija pasa.

 

13

14

 

Prije samog otvorenja održana je i tradicionalna povorka zaprega od središta Grada Popovače do Sajmišta. Također, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tradicijski obrti i udruge predstavile su svoje proizvode.

 

9

 

Županijsku izložbu stoke organizirali su Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija te Hrvatska poljoprivredna agencija, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Udruga stočara i ratara “Seosko gospodarstvo” Popovača, Konjogojska udruga Moslavina, Turistička zajednica grada Popovače, Kinološko društvo Popovača te Udruga uzgajivača malih životinja Moslavina.

 

1

 

Dr.sc.Mato Čačić iz Hrvatske poljoprivredne agencije istaknuo je kako je upravo Županijska izložba stoke jedna je od najznačajnijih manifestacija te vrste u Hrvatskoj i predstavlja važnu uzgojnu mjeru u stočarstvu,

 

 

Također, napomenuo je kako HPA i njeni djelatnici stoje na raspolaganju i spremni su pružiti pomoć i suradnju svim proizvođačima, te organizatorima ovakvih izložbi.

Izložbu stoke otvorio je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako je održavanje ovakvih sajmova izuzetno važno za očuvanje tradicije, ali i za izlagače kojima je ovo jedinstvena prilika da se okupe i pokažu rezultate svog rada,

 

 

Ovom prilikom zahvalio se svim izlagačima te Gradu Popovači na organizaciji. Župan je također istaknuo  kako  Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom trudi se mijenjati trendove kako bi se povećala proizvodnja, te kako bi se i pomoglo stočarima, dodavši,

 

 

Zbog trenda opadanja broja uzgajivača stoke, održavanje ove izložbe poprima još veću važnost, stoga je gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković izuzetno ponosan na njeno održavanje. U svom govoru istaknuo je bitne činjenice vezane uz sam Grad i organizaciju ove izložbe,

 

 

Gradonačelnik Mišković osvrnuo se  i na poljoprivrednike,

 

 

Više o samom ocjenjivanju ispričao je Ivan Šubek, voditelj uzgoja konja Hrvatskog posavca,

 

 

Kvaliteta grla ocjenjuje se bodovima, maksimalan zbroj iznosi 100,

 

 

U kolekciji omica, drugu nagradu je dobio Zoran Marinković za omicu Brenu, Dražen Dujak za omicu Belu dobio je treću nagradu, a za omicu Brunu prvu.

U kolekciji kobila Hrvatskog posavca treću nagradu dobio je Dražen Dujak za kobilu Bibu i muško ždrijebe, druga nagrada je pripala Đurđici Kasajić za kobilu Doru, a prvonagrađena je kobila Mila i žensko ždrijebe Mica vlasnika Igora Hrastovića.

U kolekciji pastuha treću nagradu osvojio je Dilber Mirjane Medarić, drugu nagradu osvojio je Moruš Srećka Jurića, a prva nagrada je pripala Tunji Đurđice Kasajić.

 

10

 

Kada je riječ o kolekciji konja Hrvatskog hladnokrvnjaka, u kolekciji mladih kobila treće mjesto osvojila je Luna Stanka Škrnićkog, drugo mjesto pripalo je Luni Ivana Kosara, a pobjedu je odnijela Žutka Marka Vukovića. Napomenimo još jednu zanimljivost u ovoj kolekciji, svi vlasnici su iz malog popovačkog sela Potok.

 

7

 

U kolekciji kobila sa ždrebadi treće mjesto osvojila je Mala Lisa Milana Horvata, drugo je mjesto pripalo Lenki Sandija Kovača, a prvo mjesto Lari Ivana Kosara.

Ivan Kosar tom je prilikom istaknuo značaj ove nagrade,

 

 

U kolekciji pastuha Hrvatskog hladnokrvnjaka treće mjesto pripalo je Tigru Antuna Marića, drugo Mrkovu Marija Ratkajeca, a pobjednik ove kolekcije je Bečar Vjekoslava Posarića.

 

6

 

U kolekciji junica Simentalske pasmine treće mjesto osvojio je Tomislav Lipovac za grlo Luna, a drugo za grlo Inka, dok je prva nagrada pripala Milanu Novačiću za grlo Jasa. U kolekciji krava drugo mjesto osvojio je Tomislav Lipovac za grlo Lana, a prvo Ljiljana Rastovac za grlo Suzi.

U kolekciji krava Holstein pasmine drugo je mjesto osvojila Ljiljana Rastovac za grlo Gara, a prvo Milan Novačić za grlo Karla.

Nagradu za Šampionsko grlo izložbe osvojila je Mona, Tomislava Lipovca iz Novog Sela Palanječkog, on je tom prilikom rekao nešto više o svom gospodarstvu te o značaju nagrade,

 

 

Lipovac smatra kako “Država ne omogućava ono što bi trebala, ponaša se dosta maćehinski i ne štiti nas kao proizvođače, a mi bismo mogli bi ozbiljna grana gospodarstva na koju bi se država, jednog dana, mogla osloniti“.

 

11

 

Bogato okićene zaprege svakako su uveličale ovu izložbu, treće mjesto u ovoj konkurenciji osvojila je zaprega Srećka Jurića iz Čigoča,  drugo mjesto zaprega Igora Hrastovića iz Donje Gračenice, a prvo Brune Kosara iz Potoka.

 

15

 

Bruno je ispričao nešto o svojoj zapregi,

 

 

Svakako je vrijedno istaknuti kako se veliki broj posjetitelja okupio oko prostora gdje se izlagala perad. Jedna od izlagačica bila je i Katarina Poljan iz Volodera,

 

 

2

3

4

 

Ovakvim izložbama organizatori  i izlagači svakako žele ukazati kako još uvijek, bez obzira na trend opadanja proizvodnje, postoji velik interes da se održe gospodarstva koja su iz generacije u generaciju rasla i širila se.

 

8

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.