Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Majur – primjer općine u kojoj mladi ostaju

Podrška hrvatske zastupnice Petir

Podrška hrvatske zastupnice Petir

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća u Majuru je proslavljen Dan Općine na kojem je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Čestitavši svim mještanima te općinskoj načelnici Klementini Karanović njihov dan Petir je rekla kako je Majur primjer općine koja se u vrijeme kad veliki broj mladih, ali i obitelji iseljava iz Hrvatske i s ovih područja bori za opstanak života na selu i za svoje mještane.

 

 

Petir EPP

Ona je podsjetila da je Hrvatskoj na raspolaganju 2,4 milijarde eura, a prema podatcima koje joj je na njezino zastupničko pitanje dostavila Europska komisija kad gledamo sve države članice u prosjeku apsorpcija sredstava iz programa ruralnoga razvoja iznosi svega 21,4 posto. Čak je 12 država članica ispod toga prosjeka, među kojima je i Hrvatska. “To pokazuje da se moramo uozbiljiti jer novca ima, ali ostaje neiskorišten zbog administrativnih prepreka i mijenjanja pravila usred natječaja. Zato mi je izuzetno drago da je Općina Majur uspjela prijaviti projekte te da su joj odobrena sredstva kojima će znatno unaprijediti uvjete života svojih stanovnika“, rekla je Petir upozorivši da je od prijave projekata Ministarstvu pa do njihovog odobrenja prošlo godinu dana što je predugo.

 

 

mp

 

Načelnica Općine Majur Klementina Karanović rekla je kako je ponosna što se najmanja općina u Sisačko-moslavačkoj županiji svojim radom i trudom uspjela izboriti za financijska sredstva iz fondova EU. Naime, Općini je iz Programa ruralnog razvoja, mjera 7.4.1 odobren projekt od više od 2 milijuna kuna za rekonstrukciju Kulturnog centra dok je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Majur odobren projekt za ulaganje u građenje i opremanje vatrogasnog doma u iznosu nešto više od 7 milijuna kuna.

Također ovih je dana potpisan i ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda “Znanjem do nove šanse” u sklopu natječaja Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja-faza III u vrijednosti gotovo 1 milijun kuna. Za izradu projektne dokumentacije za Kulturno-informativni centar ostvarili su potporu od 150 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„Općina Majur jedna je od 25 najsiromašnijih općina u Hrvatskoj. Svjesni smo ako sami ne krenemo raditi, neće biti niti opstanka ljudi na ovom području. I danas osjećamo posljedice ratnih razaranja u vidu potrebe izgradnje infrastrukture koja je uništena u ratu, ali i velikog iseljavanja stanovnika s ovoga područja“, kazala je Karanović.

Načelnica Općine Majur ujedno je zahvalila zastupnici Petir što se uvijek odazove te nađe vremena za obilazak njihove Općine, kao i za pruženu podršku koja za male općine poput njihove ima velik značaj.

Sjednici je prethodila sveta misa u kapeli Sv. Mihaela te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata pokraj zgrade Općine.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.