Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Inkluzivna farma u Hrastovici

Projekt UOSI uz podršku Grada Petrinje

Projekt UOSI uz podršku Grada Petrinje

Inkluzivna farma novi je projekt UOSI SMŽ zamišljen kao centar za boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom. Naime, kako upozoravaju u Udruzi, nakon izlaska iz obrazovnog sustava, mlade s teškoćama u razvoju i invaliditetom, nakon 21. godine života, sustav obično zaboravlja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj takvih osoba s invaliditetom u Sisačko-moslavačkoj županiji između 20 i 30 godina života je skoro 700.

Dijana Smajo, predsjednica Udruge

 

 

Projektna ideja odnosi se na educiranje i integraciju osoba s invaliditetom (OSI) te nove mogućnosti njihova zapošljavanja i približavanja tržištu rada. Projektom se provodi pilot program za nastanak socijalne farme u ruralnom području koja će uključivati pripadnike marginaliziranih skupina.

 

potpisivanjeugovoratekst

 

Organiziranjem inkluzivnog volontiranja i suradnjom s različitim dionicima, projektom se unapređuje život zajednice, razvijaju socijalne usluge, otvaraju mogućnosti novih radnih mjesta, smanjuje nezaposlenost, rizik od siromaštva i rizik od socijalne isključenosti za OSI i druge ugrožene skupine.

 

 

rukovanjetekst

Riječ je neformalnim oblicima obrazovanja i jačanja osobnih kompetencija. Ciljna skupina će proći edukacije o mekim vještinama – npr. prepoznavanju, uzgoju, branju i obradi namirnica, uzgoju nekih manje zahtjevnih životinjskih vrsta, učenje rada s glinom koja ima i terapijski i senzorni učinak te oblikovanja jednostavnijih uporabnih predmeta za razvoj poduzetništva i samo-održivosti farme, tkanja na tradicionalnom tkalačkom stanu te izradi tradicionalnih proizvoda, šivanje, obrada metala-kovačnica, terapijsko jahanje i slično“, navode u Udruzi.

 

svitekst 1

Buduća Inkluzivna farma bit će smještena u Hrastovici, a ugovor o zakupu zemljišta su, uz nazočnost petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, predstavnica UOSI SMŽ i predstavnika Društva za socijalnu ekologiju „Zeleno zlato“, jednog od partnera u projektu, potpisali Dijana Smajo, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Vlado Lovreković, direktor petrinjskog Komunalca . Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović jedan je od inicijatora da se prostor ustupi Udruzi na korištenje .

 

 

Želja je UOSI SMŽ projektom Inkluzivne farme razvijati socijalno poduzetništvo, pružanje socijalnih usluga – poludnevni/dnevni boravak kroz organizirane programe i sadržaje te povremeni, privremeni i dugotrajni smještaj osoba s invaliditetom.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.