Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Festival “Djevojke su čudne” u Kutini

Davne 2003. godine Carla Ferreri, djevojka iz Kutine, naumila je promijeniti uobičajeno mišljenje o ženama kao pop-ukrasima, back vokalima i vrištećim fanovima. Osmislila je „Girls are weird“ festival koji je doživio šest nezaboravnih izdanja.

Petnaest godina kasnije, Kutina ponovo ima festival koji mijenja predrasude o ženama. „Djevojke su čudne“ posvećen je njihovom ostvarivanju u različitim područjima umjetničkog izražavanja. Sadržaj je kreiran isključivo od strane žena i jedinstven je za ovaj prostor, a na festivalu sudjeluju priznate i nagrađivane umjetnice.

 

3

 

U četvrtak 10. svibnja od 19h u Knjižnici i čitaonici gostuju dvije kutinske dive, Carla Ferreri, idejna autoricu „Girls are weird“ festivala, i dramaturginja Vedrana Klepica, poznatu po produkcijama kazališta Mala scena, Teatra &TD i Eurokaz. Ovoga puta Vedrana je u ulozi moderatorice susreta sa glavnom gošćom, spisateljicom, scenaristicom i dramaturginjom, Jasnom Žmak. Za potpun doživljaj ženske kreativnosti, ovoga puta u nešto modernijem izdanju, zadužene su ŽVA Sidone iz Kutine.

 

4

 

U petak 11. svibnja od 19h u Galeriji Muzeja Moslavine samostalnom izložbom predstaviti će nam se autorica Ivanka Ruk Ražov. Dugogodišnja Kutinčanka, sada živi i stvara u Rovinju. Vjerujemo da će to biti emotivno intenzivan događaj za autoricu i njene brojne kutinske prijatelje. Izložbu će nastupom uveličati i članovi KUD-a Moslavina, čiji je autorica bila aktivan član i veliki ljubitelj folklora i plesa.

U subotu 12. svibnja od 19h u prostorijama Muzeja Moslavine pripremili smo interaktivni glumački performans “Susret sa Marijom Jurić  Zagorkom“ kojim se predstavlja Zagorkin, u javnosti malo poznat privatni život, kao i osvrt na novinarsko i književno stvaralaštvo. Autorica Dubravka Vidović ovaj performans već duže vrijeme izvodi u organizaciji Društva Marije Jurić Zagorke. Od 21h u istom prostoru po prvi puta u Kutini gostuje kantautorica Nina Romić, umjetnička voditeljica projekta „Začarana Močvara“. Nakon tri odlična studijska albuma za izdavačku kuću Aquarius records, upravo iščekuje svoje četvrto izdanje „Sloboda“.

 

5

 

U nedjelju 13. svibnja od 20h u Kinu Moslavina prikazujemo film „Ne gledaj mi u pjat“ redateljice i scenaristice Hane Jušić. Od zaista brojnih nagrada ističemo prestižnu nagradu FEDEORA za najbolji europski film u Veneciji. Prije same projekcije filma održat će se razgovor s redateljicom.

Ovo višednevno događanje realizirano je u organizaciji Foto video kluba Kutina kao nositelja, Muzeja Moslavine, Knjižnice i čitaonice Kutina, Pučkog otvorenog učilišta Kutina i svesrdnu pomoć Turističke zajednice Grada Kutina, sindikata EKN-a i firme Cjevomont d.o.o. Velika zahvala i dobrom duhu, odnosno kumi festivala, Ivi Prosoli, ženi koja zna ljude.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.