Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Blagdan Duhova u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Duhova, u nedjelju 20. svibnja, svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde 74 kandidata iz katedralne župe. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i vikar katedralne župe vlč. Vedran Pejak Pašić.

 

_MG_9929

_MG_9924

 

Na početku biskup je istaknuo kako je ovo velik dan jer slavimo blagdan silaska Duha Svetoga na apostole, rođendan Crkve, te ujedno svetu Potvrdu, koja je dolazak Duha Svetoga našim krizmanicima. Biskup je podsjetio i kako je ova pastoralna godina u Sisačkoj biskupiji posvećena bl. Alojziju Stepincu. „To je stoga što je u listopadu ove godine 20 godina od proglašenja Alojzija Stepinca blaženim, a prije 12 dana bio je i njegov 120.rođendan, što smo mi proslavili podizanjem i blagoslovom spomenika njemu u čast ispred naše katedrale. Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup i kardinal, postao je biskup prije Drugog svjetskog rata 1934., a nadbiskup 1937., te upravljao Crkvom u teško vrijeme rata, kada se protivio zločinima i spašavao sve ljude u nevolji bez obzira na vjeru i naciju, da bi ga poslije rata 1946. Komunisti, jer se nije pokorio njihovoj želji da odcijepi Katoličku crkvu od Rima, osudili i bacili u tamnicu gdje su ga mučili i trovali te u kućni pritvor u župni stan u rodnom Krašiću gdje je 10. veljače 1960. umro. Na kipu pred katedralom umjetnik Tomislav Kršnjavi prikazao je nadbiskupa Stepinca s križem jer je on mnogo trpio, bio progonjen i mučen te je i život dao za svoje vjernike i za slobodu Crkve. A uz njega kipar je stavio i dvoje djece da označi Blaženikovu veliku ulogu u spašavanju ratne siročadi, i to baš u ovom našem Sisku gdje su došle tisuće takve djece za koje se Crkva brinula, preko Karitasa, pa u samostanu časnih sestara, te u domovima tolikih naših sugrađana kojima je to na čast jer su u teškim uvjetima udomili i spasili djecu koja su ostala bez roditelja i bez uvjeta za život“.

 

_MG_9871

 

U nastavku biskup je rekao kako je Stepinac bio velik i po svom domoljublju, istaknuvši njegove riječi: U ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se ni od koga natkriliti. „Doista, čovjek Božji, svaki vjernik pozvan je na troje: Ljubav prema Bogu, ljubav prema svakom čovjeku i ljubav prema Domovini. Svoju ljubav prema Bogu mi pokazujemo u molitvi i u slavlju nedjeljne svete mise. Stoga vas potičem, dragi krizmanici, ne propuštajte svakodnevnu molitvu i ne budite ni jedne nedjelje bez svete mise! Svoju ljubav prema bližnjima pokazujemo poštovanjem i pomaganjem osobito onih koji su u potrebi, koji trebaju našu blizinu i našu potporu. Jučer je, dragi krizmanici, braćo i sestre, bio Hod za život, koji mi katolici podupiremo jer naši državljani želi reći da su za život a protiv smrti! No, neka šaka mrzitelja života su tzv. prosvjednici koji na žalost u našim medijima dobivaju jednaki prostor kao i tisuće naših vjernika koji su za život. Koja je to nepravda! Da mediji promiču smrt, da se bore protiv života! A naša Hrvatska biološki propada, nestaje… Čudna je to logika! Ja bih to nazvao đavolskim djelom jer đavla je sam Gospodin Isus nazvao ‘ocem laži i ubojicom ljudi od početka“, upozorio je biskup okupljene.

 

_MG_9962

 

Nadalje, biskup je rekao i kako svoju ljubav prema Domovini pokazujemo i svojim marljivim radom, učenjem, poštivanjem hrvatskih branitelja koji su za Domovinu poginuli i ostali invalidi, poštovanjem prava svakoga, osobito demokratskog prava na izbor. „Zato, ako volite domovinu, dragi roditelji i kumovi, potpišite peticiju za promjenu izbornog zakona da svi mogu sudjelovati u upravljanju našom Domovinom a ne samo političke elite koje manipuliraju izbornim sustavom i neprestano se izmjenjuju, ali samo za vlastitu korist, dok narod propada! Voljeti svoj narod znači izboriti se za njegovo dobro. Da nije bilo branitelja u Domovinskom ratu, danas naše domovine ne bi bilo. Potrebno je nekada preuzeti odgovornost i za teške odluke i za opasno djelovanje… za Domovinu se moramo moliti i žrtvovati. Najviše ćemo pomoći sebi i bližnjima i našoj Domovini ako budemo čestiti i dobri kršćani, dragi krizmanici! Na to nas potiče bl. Alojzije Stepinac koji svima preporučuje: Svaki dan molite se Duhu Svetomu, jer samo u Duhu Posvetitelju ostvaruje se svetost!“, ustvrdio je biskup zaključivši homiliju molitvom bl. Alojzija za sedam darova Duha Svetoga.

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor, a na kraju misnog slavlja biskupu je zahvalio preč. Karača.

 

_MG_9969

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.