Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Plenković, Krstičević i Ćorić na Kriznom stožeru u Jasenovcu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima posjetili su u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine Jasenovac u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje su zbog rekordnog vodostaja od jučer na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.


pl3

Također, u Jasenovcu su sudjelovali i na sastanku Stožera civilne zaštite u Jasenovcu, gdje je, uoči početka sjednice, ministar Krstičević potvrdio kako će raspravljati o trenutnoj situaciji na terenu i preventivnim mjerama kojim bi se spriječila eventualna puknuća nasipa i pomoglo tamošnjem stanovništvu.

Zahvalio je svim sudionicima na angažmanu u obrani od poplava, a posebno pripadnicima Hrvatske vojske koji su cijelu noć na terenu obilazili poplavljena područja i nasipe istaknuvši: „Moramo biti ponosni na pobjedničku Hrvatsku vojska koja je intenzivno angažirana na terenu i u sinergiji s lokalnom zajednicom pomaže narodu u nevolji“.


b01ab9b6-1f7a-460f-a640-bac73dae2077

Uz Plenkovića, Krstičevića i Ćorića, sjednici Stožera civilne zaštite nazočili su i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnica Jasenovca Marija Mačković, predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe za spašavanje, Hrvatskog crvenog križa i Hrvatskih voda.


9bdce009-164f-4252-812d-39c1a215ed6e

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je nazočne o trenutnom stanju na terenu istaknuvši kako je situacija vrlo ozbiljna od jučer poslijepodne otkada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. „Vodostaj rijeke Save na području Jasenovca trenutno iznosi 918 centimetara, što je rekordni vodostaj na tom području i izaziva u nama pozornost da budemo na oprezu“, rekao je župan Žinić naglasivši kako su pripadnici Hrvatske vojske cijelu noć obilazili nasipe koji su potopljeni vodom te kako postoji mogućnost da dođe do puknuća istih“.

Također, potvrdio je da se reagira na svaku dojavu i da su od jutros angažirani ronioci kako bi uvukli membranu na dva mjesta gdje je cesta pukla i zaštitili taj dio nasipa, kao i da su sve sastavnice spremne i za daleko veći val vode. Također, zahvalio je Hrvatskoj vojsci ogromnom angažmanu koja, kako je rekao, danonoćno radi na terenu.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković potvrdio je da će Vlada učiniti sve što je potrebno da bi se spriječile veće eventualne posljedice od poplava apeliravši sve sastavnice Domovinske sigurnosti da pomognu lokalnom stanovništvu u obrani od poplava, s obzirom da je 60 posto tamošnjeg stanovništva starije od 60 godina, te da im se osigura sve ono što je nužno za normalan život.

Ministar Krstičević na sjednici je još jednom potvrdio kako je jedini način na koji se možemo nositi sa svim elementarnim nepogodama je kroz sustav Domovinske sigurnosti. „U ovoj situaciji najvažnija je sinergija lokalne zajednice i svih sastavnica Domovinske sigurnosti, kao i koordinacija, uvezivanje sposobnosti, partnerstvo i solidarnost, kako bismo mogli pravovremeno reagirati“.

O angažmanu pripadnika Hrvatske vojske na terenu izvijestili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović i zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković istaknuvši: „Na terenu je trenutno angažirano 220 vojnika na dvije lokacije, na cesti Brezovica i kod Jasenovca na punjenju vreća pijeskom i izgradnji zečjih nasipa u naselju Uštica“. General Jurković je također potvrdio kako se na terenu nalazi jedna amfibija, a u spremnosti je još jedna amfibija sa pet čamaca, kao i druga mehanizacija i tehnika te 300 vojnika s tendencijom porasta, ukoliko za to bude potrebe.

Nakon završetka sjednice, Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su poplavljena područja i pripadnike Hrvatske vojske u naselju Uštica kod Jasenovca.

Tijekom obilaska terena, Plenković je rekao kako je stanje pod kontrolom, zahvaljujući angažmanu svih službi. “Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar, na koji se pokušava preusmjeriti voda, kako bi se smanjio pritisak na Savu”, rekao je predsjednik Vlade RH zahvalivši svim sudionicima na požrtvovnosti.

„Ovdje se pokazuje da je sustav Domovinske sigurnosti podignut na višu razinu te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda nastalih zbog kiše i snijega. Nastavit ćemo ovako, zahvaljujem svima i drago mi je da nema poplavljenih kuća”, poručio je Plenković dodavši da će Vlada i dalje nastaviti ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu, te da je to proces koji se radi generacijama.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.