Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir u Dubrovniku otvorila 15. Mediteranski sajam

Zdrava prehrana, ljekovito bilje i zeleno poduzetništvo

Zdrava prehrana, ljekovito bilje i zeleno poduzetništvo

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir otvorila je u petak, 23. ožujka u hotelu Valamar Tirena Dubrovnik  jubilarni Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji već  15. godinu za redom organizira voditelj sajma Vedran Kraljević.

Kraljević je rekao kako je “ovaj sajam pokretač svih sajmova, jer ovakav specijaliziran sajam prije nije postojao u Hrvatskoj. Na prvom Mediteranskom sajmu bilo je svega šezdesetak izlagača, a danas popunjavaju sve ponuđene kapacitete i ima ih preko dvjesto”, rekao je Kraljević.

Marijana Petir, koja je 15. Mediteranski sajam najavila u Bruxellesu u srpnju prošle godine istaknula je  kako je velika stvar što smo od 3 certificirana ekološka proizvođača prije 15 godina danas došli na preko četiri tisuće.

 

Petir EPP

„To je pokazatelj da Hrvatska zna i može proizvoditi kvalitetno i dobro i to je naša strateška prednost. Nadam se da ćemo znati iskoristiti priliku da kao zemlja slobodna od GMO-a ponudimo kvalitetan domaći proizvod ne samo za svojim stolom već i u Europi i u svijetu. Za to imamo potencijala, ali moramo se uozbiljiti te pametno koristiti sve resurse“, kazala je Petir.

Ona se založila za smanjenje PDV-a na hranu jer smatra da bi takva mjera učinila hrvatske poljoprivredne proizvode dostupnijima hrvatskih građanima i omogućila njihov bolji plasman u turizmu. Rekla je da ugostitelje i hotelijere treba stimulirati na plasman hrvatskih poljoprivrednih proizvoda dodatnom zvjezdicom ili suncokretom odnosno višom kategorizacijom.

Vedran Kraljević je zastupnici Petir uručio priznanje za velik doprinos ugledu, promociji i ostvarenju strateških ciljeva Mediteranskog sajma, dok je zastupnica Petir njemu uručila zahvalnicu u ime svih sudionika kao zahvalu za dugogodišnju suradnju i promicanje hrvatskih proizvoda.

 

Mediteranski_otvorenje

U sklopu ovogodišnjeg Mediteranskog sajma održalo se i Savjetovanje o problematici voda na kojem su uz zastupnicu Petir koja je govorila na temu „Voda naša svagdašnja“ sudjelovali i predstavnici Hrvatskih voda te akademik Ferdo Bašić.

„Svijest o važnosti vode u svakodnevnom je životu građana Republike Hrvatske, kao i svih građana Europske unije, toliko visoka da gotovo polovina njih pitanje onečišćenja voda smatra jednim od najvažnijih pitanja zaštite okoliša. Sve izraženiji učinci klimatskih promjena i učestali vremenski ekstremi poput poplava i suša dodatno ističu važnost vode kao strateškog resursa Hrvatske koji trebamo čuvati i sačuvati za buduće generacije, kako od onečišćenja, tako i od privatizacije“, rekla je Marijana Petir.

Podsjetila je da je Europski parlament podržao prvu inicijativu građana “Pravo na vodu” (Right2water) kojoj je cilj bio ukazati na problematiku očuvanja voda. Europski parlament u tom dokumentu navodi kako voda nije roba, već javno dobro neophodno za ljudski život i dostojanstvo te se usluge vezane za vodu, odvodnju i zbrinjavanje otpadnih voda treba trajno isključiti iz propisa o unutarnjem tržištu i iz svakog trgovinskog sporazuma. Te se usluge moraju pružati po pristupačnim cijenama, a svim građanima, bez obzira na imovinski status, moramo osigurati dostupnu pitku vodu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.