Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

23. Smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara

1. Županijska smotra tamburaša ovog uzrasta!

1. Županijska smotra tamburaša ovog uzrasta!

23. Smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara održana je u kutinskom Pučkom otvorenom učilištu. Ovo je ujedino bila i 1. Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara ovog uzrasta, a održana je prema kriterijima Hrvatskog sabora kulture. Svoje umijeće sviranja tambure pokazalo je 68 sudionika iz 7 društava, a stručno mišljenje dao je prof. Ivan Potočnik. Smotra se održala pod pokroviteljstvom Zajednice udruga u kulturi SMŽ i Grada Kutine, a otvorio ju je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić. O samoj Smotri rekao je,

 

 

Sisačko-moslavačku županiju i Zajednicu udruga u kulturi SMŽ predstavljala je Vlasta Mesić, viša savjetnica za potpore u prosvjeti, kulturi, športu i tehničkoj kulturi.

 

3

 

Gradski savez KUD-ova Grada Kutine istaknuo je da tambura postaje sve traženiji instrument, a zbog čuvanja kulture nadaju se  kako će ova Smotra postati i Smotra s državnim predzankom. U revijalnom dijelu nastupili su: KUD „Ilova“, KUD„Ivančice“ i KUD „Moslavec“, a natjecateljski dio začinili su nastupi KUD-a „Repušnica“, KUD-a „Husain“, HAKUD-a „Mošćenica“ i KUD-a „Moslavina“.

„Grand prix” osvojio je tamburaški sastav KUD-a “Repušnica” koji je izveo folklorni mix: Hopa Joco, Moja diridika, Staro sito i Milicu, te skladbu Seljančice malena koju su popratili pjevanjem.

 

2

 

Profesor Ivan Potočnik progovorio je o svojoj ulozi i zadatku koji ona nameće,

 

 

Istaknuo je i važnost Smotre,

 

 

Zaključio je kako je ova Smotra praznik za žice te kako su svi sudionici na dobrom putu. Usporedbe radi, spomenuo je tradicionalni koncert Tamburaškog orkestra HRT-a. koji je u Kravarskom održan u čast braniteljima: „Svirka ovog orkestra je vrhunska, on čini jedan Mount Everest tamburaške glazbe, no, na vrhovima je hladno, a u podnožju, dakle na ovoj dječjoj smotri, osjeća se puno emocija i topline. Vrijednost ove Smotre od istog je značaja kao i koncert vrha tamburaške glazbe.”

 

4

5

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.