Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Vraća li se Kutini Općinski sud?

Reorganizacija pravosudnog sustava

Reorganizacija pravosudnog sustava

Kutina je reorganizacijom pravosuđa u travnju 2015. godine ostala bez Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva. Iako je tadašnja gradska vlast bila nezadovoljna takvom odlukom, ništa se nije uspjelo promijeniti. Od tada do danas s vremena na vrijeme dizali su se glasovi da Kutina dobije natrag Općinski sud. Zbog najavljene ponovne reorganizacije hrvatskog pravosudnog sustava, ta je tema u Kutini opet aktualna.

Kutinski vijećnik Tomislav Antolović jednom je prilikom podsjetio kako je Općinski sud u Kutini nakon te reorganizacije nastavio s radom kao Općinski sud u Sisku Stalna služba u Kutini za građansko upravne predmete sa sjedištem u Kutini, dok se kazneni odjel preselio i fizički je postao dijelom Općinskog suda u Sisku. Na identičan način je i Općinsko državno odvjetništvo iz Kutine preseljeno u Sisak. Također, zaključio je da ukidanjem suda u Kutini nisu napravljene nikakve uštede, što je bio glavni razlog njegova ukidanja, te smatra da Kutina zaslužuje i treba imati Općinski sud.

Na inicijativu gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića u Ministarstvu pravosuđa u studenom prošle godine održan je sastanak na temu ponovnog osnivanja Općinskog suda u Kutini. Gradonačelnik Babić je od Ministarstva pravosuđa zatražio mišljenje o prijedlogu da se u Kutini ponovno osnuje Općinski sud, kao samostalno pravosudno tijelo. “Naš prijedlog potkrijepili smo sa nizom argumenata kojima smo ukazali da odluka o ukidanju Općinskog suda u Kutini koja je donijeta 1. travnja 2015. nije dobra, te da kao takva ima niz nedostataka” rekao je gradonačelnik Babić.

“Temeljem našeg ranije dostavljenog zahtjeva i obrazloženja Ministarstvo pravosuđa je izradilo analizu opravdanosti i zaključilo da Općinski sud u Kutini ima sve uvjete da bude samostalno pravosudno tijelo. Zaključak sastanka bio je da će predstojeća reorganizacija sudstva obuhvatiti sud u Kutini na način da će se ponovno uspostaviti Općinski sud u Kutinu”, naglasio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jučer je najavio pravosudnu reformu, te nove zakone, a spomenuo je i prijedlog vraćanja Općinskog suda u Kutini,

 

 

Ponovno osnivanje Općinskog suda u Kutini kao samostalnog pravosudnog tijela doprinijeti će učinkovitijem rješavanju predmeta, bržem rješavanju starih predmeta, donošenju sudskih odluka u razumnom roku, te će građanima omogućiti lakši i ekonomičniji pristup sudu, a ostvarit će se i značajne financijske uštede u samom pravosudnom sustavu.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.