Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Starije osobe najosjetljivije na hladnoću

Za utopliti se juhe i čajevi su najbolji izbor

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti iz HZJZ-a preporučuju da ne izlaze u ranojutarnjim satima i noću kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se, osim praćenja vremenske prognoze, preporučuje termostat u kući. Najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 °C. Izbjegavati treba alkohol i kofein (ne više od dvije šalice dnevno) te valja piti tople napitke.

Starije su osobe sklone oticanju nogu i trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. Također, zimi treba često biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona. Naime, za jakih hladnoća više se starijih osoba javlja liječnicima.

Kapa i rukavice obavezni su, kao i šal kojim je dobro prekriti usta kako bi se spriječilo izravno udisanje hladnog zraka. A kada je o obući riječ, ona treba biti udobna i topla, bez visokih peta koje umaraju baš kao i potpuno niska obuća.

Starije osobe osjetljive su na hladnoću zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima zbog starenja, kao i nedostatka kretanja. Nepotrebne izlaske, posebice ujutro, navečer i noću, trebaju izbjegavati oboljeli od srčanih, respiratornih i endokrinih bolesti, ali i oboljeli od Alzheimerove bolesti i demencije. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska. Ako se osoba jače znoji, treba presvući vlažnu odjeću koja stvara gubitak topline i osloboditi se suvišne odjeće. Izbjegavati treba teške fizičke aktivnosti na otvorenom, a osobito čišćenje snijega. Nužno je unijeti dovoljne količine tekućine, pri čemu su juhe i čajevi najbolji izbor – neke su od preporuka Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.