hnd sindikat novinara

Na sjednicu sisačkog Gradskog vijeća Grada Siska, 22. veljače 2018., stigao je dopisnik HRT-a Igor Ahmetović kojeg je dočekao zaštitar i zapriječio mu ulaz u gradsku vijećnicu uz objašnjenje da je HRT-u zabranjen pristup, kao i izvještavanje sa sjednice. Gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček pozivamo da povuče odluku i dopusti kolegama dopisnicima HRT-a da rade svoj posao, stoji u Priopćenju kojeg zajedno potpisuju Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

“Takav potez itekako zabrinjava kada dolazi iz grada čija gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček, često u svojim javnim nastupima poziva na kulturu javnog govora, istinitost, transparentnost i toleranciju.

Podsjećamo da se tim potezom vodstvo Grada Siska pridružilo čelniku GNK Dinamo koji je pristup stadionu i izvještavanje s konferencija za medija zabranio novinarima portala Index.hr i Udruzi „U ime obitelji“ koja je u studenom 2013. HRT-u, pojedinim portalima i tiskanim medijima uskratila akreditaciju i izvještavanje iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate.

Gradonačelnicu upozoravamo kako je tim činom onemogućeno da izvještavanje sa sjednice bude slobodno i pod jednakim uvjetima, što predstavlja diskriminaciju i nedopustiv pritisak na novinare. Riječ je i o kršenju Ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH), te Kaznenog zakona (članak 127.), koji kaže da će se kazniti onaj tko „naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja“.

Gospođu Ikić Baniček pozivamo da povuče odluku i dopusti kolegama dopisnicima HRT-a da rade svoj posao. Isto tako je pozivamo da na popis e-mail adresa na koje Grad Sisak šalje obavijesti o događajima, ponovno uvrsti e-mail adrese dopisnika u Sisku  i ostalih novinara i urednika  Hrvatske radiotelevizije koje su sredinom prosinca uklonjene s tog popisa.

Nevjerojatno je da se 2018. u zemlji članici Europske unije bez ikakva obrazloženja novinarima i određenim medijskim kućama, u ovom slučaju HRT-u, zabranjuje izvještavanje.”


 

Reakcija HND-a i Sindikata novinara Hrvatske
0.00(0 glasova)
Komentara(0)