Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održano županijsko natjecanje iz vjeronauka

“Vjeronaučna olimpijada” za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola

"Vjeronaučna olimpijada" za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola

Županijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola „Vjeronaučna olimpijada“ održano je u srijedu 31. siječnja u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Sisku.

Otvorenju natjecanja nazočili su sisački biskup Vlado Košić, dožupan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov, tajnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije Natalija Grubor i ravnateljica OŠ Ivana Kukuljevića Željka Birač.

 

_MG_6061

 

Natjecanje je otvorio biskup Košić koji je, osvrnuvši se na temu olimpijade „Kršćani na putu dijaloga“.

„Želim da na ovom natjecanju, ovu zanimljivu i aktualnu temu usvojite i živite. Ekumenizam nije samo pokret nastao prije 110 godina, već kršćani oduvijek teže onome što je Isus molio na Posljednjoj večeri, a to je da svi budu jedno i da mu se učenici ne podjele. Ipak, znamo da je podjela bilo. Već Sveto pismo govori kako su se Petar i Pavao razišli, zatim znamo za razdor i svađu kršćana u Korintu, a tu i veliki istočni raskol u 11. stoljeću te zapadni raskol u 16. stoljeću. To su sve događaji iz povijesti kršćanstva, nas katolika, pravoslavnih i protestanata. Danas smo svjesni da smo svi mi na putu jedinstva, da tražimo i želimo graditi mostove, da ono što je nepovjerenje srušilo, trebamo povjerenjem i ljubavlju obnoviti“, poručio je biskup te na kraju zaželio učenicima da budu graditelji mostova, dobre suradnje i razumijevanja sa svim ljudima, a osobito s braćom kršćanima.

 

_MG_6067

 

Ove godine na olimpijadi se okupilo 116 učenika s područja Biskupije. U natjecanju osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Antun Klasinc“ iz Lasinje, drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Braća Ribar“ iz Siska, a treće OŠ Đure Deželića iz Ivanić-Grada.

 

_MG_6074

 

Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa SŠ Tina Ujevića iz Kutine, drugo mjesto osvojila je ekipa SŠ Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice, a treće mjesto SŠ „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada.

(SV)


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.