Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

KRATKE VIJESTI: 20.02.

Uskoro Monografija SJP “RIS” Kutina – podružnica Novska

Uskoro Monografija SJP "RIS" Kutina - podružnica Novska

Petrinja: U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića proveden je  niz preventivno-edukativnih aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

U aktivnosti su se uključili djelatnici Hrvatskog Centra za razminiranje, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, HGSS-a, kao i ostale službe koje su svakodnevno , u različitim situacijama, na usluzi građanima, vatrogasci, djelatnici Hitne medicinske pomoći, Crvenog križa.

Osnovni cilj je, posebno najmlađima, djeci, ukazati na opasnost zaostalog oružja, pa je stoga važno što se u ovoj prigodi okupio veliki broj djece, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je posjetio ovu petrinbjsku školu kako bi nazočio provedbi aktivnosti u skopu ove akcije.

„Ovdje su osmišljeni posebni programi u službi za prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova koji na jedan interaktivan način zapravo djecu zainteresira za ono što im sutra u datom trenutku može spasiti život. To nam je cilj, to nam je interes. Ministarstvo unutarnjih poslova radi, provode ove akcije diljem Hrvatske. Naravno da nam je poseban fokus na Sisačko-moslavačkoj županiji, na Ličko-senjskoj županiji, na onim dijelovima Hrvatske gdje još uvijek ima dosta minskih područja koje su koja su kontaminirana“, zaključio je ministar Božinović.

 

Sisak: Prostor Sisačko – moslavačka županija bio je jedan od minama najzagađenijih područja u Hrvatskoj. Danas, u našoj županiji još je prestalo oko 70,4 kvadratna kilometra minski sumnjivog prostora. I ta će brojka uskoro biti smanjena, a još je važnije da se smanjuje broj stradalih od mina, kazao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u prigodi obilježavanja 20 obljetnice osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje.

Prema procjenama UN-a, 1996. godine minski sumnjivi prostor na području RH  iznosio je  13.000 kvadratnih kilometara. Nakon sustavnog prikupljanja podataka, na temelju raspoloživih zemljovida i informacija, HCR je taj prostor 2005. godine definirao na 1.174 kvadratna kilometra. Danas minski sumnjivi prostor obuhvaća 405,9 kvadratnih kilometara koji se nalazi na prostoru 9 županija, odnosno 58 gradova i općina. Svečanosti 20 obljetnice osnivanja HCR-a nazočili su, uz ministra unutranjih poslova Davora Božinovića, prvi predsjednik Upravnog vijeća HCR-a Ivan Majdak, sadašnji ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešič, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima i brojni drugii koji su u proteklih dvadeset godina bili uključeni u aktivnosti humanitarnog razminiranja.

Nažalost, od 1996. godine od mina je u Hrvatskoj stradalo ukupno 595 osoba od kojih 203 smrtno. Obavljajući svoj posao, stradalo je 130 pirotehničara, od kojih je 38 izgubilo živote.

 

Petrinja:  U Petrinji je održana edukacija za gerontodomaćice. Polaznice stručnog osposobljavanja će biti nezaposlene žene iznad 50 godina starosti koje će steći znanje za obavljanje poslova gerontodomaćice, a projekt će trajati sljedećih 30 mjeseci.

Edukacija je dio projekta „Zajedno u trećoj dobi“ udruge Naš život, za koji je Udruga dobila bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.“ kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi“ – program zapošljavanja žena koji se provodi uz nadležnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ukupna vrijednost projekta iznosi 3.521.647,24 kuna. Partneri na projektu su Grad Petrinja, Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Sisak.

Kroz ovaj projekt neposredno će se skrbiti o 100 starijih i nemoćnih osoba. Benefiti projekta su višestruki, zapošljava 28 osoba koje će ostvariti određeni staž, a imat će i kontinuitet dohotka.

 

Novska:  Udruga Specijalne jedinice policije “Ris“- podružnice Novska  održala je  redovitu izvještajnu i izbornu skupštinu na kojoj je, uz ostalo, ponovo za predsjednika izabran Darko Josić.

Članovi udruge  sudjelovali su u brojnim aktivnostima, obilježavanjima značajnih datuma iz novije hrvatske povijesti Trenutačno rade na pripremi  Monografije posvećenoj četrnaestorici  pripadnika jedinice policije “RIS” Kutina, koji su položili živote u borbama i onima koji su umrli.

Knjiga će biti promovirana na obljetnicu osnutka SJP “RIS” Kutina, 15. ožujka 2018. godine. Na monografiji postrojbe radili su povjesničari, Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest i Domagoj Štefančić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Uz stotinjak autentičnih fotografija, knjiga kronološki prati borbene zadaće postrojbe, od Hrvatske Kostajnice u  lipnju, srpnju 1991. godine, gdje su Risovi započeli svoj borbeni put, Okučana, Daruvara, do Požege, Lipika, zatim dubrovačke bojišnice i Maslenice, Gospića, teških uvjeta na Velebitu pa do završnih vojno-policijskih operacija “Bljesak”, i  “Oluja” – rekao je Darko Josić.

Uspješan nastavak rada i daljnju suradnju “Risovima” su poželjeli predstavnici ostalih  udruga proisteklih iz Domovinskog rata , gradonačelnik  Novske Marin Piletić, naglasivši važnost čuvanja i izučavanje Domovinskog rata.

 

Kutina:  Pučkom otvorenom učilištu Kutina Hrvatski audiovizualnig cenar financirat će projekt KulTkino s 5 tisuća kuna. Prijavljen je još jedan projekt Hrvatskom društvu filmskih redatelja, doznajemo od ravnateljice Jasminke Molnar.

Projektom KulTkino, svaki mjesec jedan petak građani će imati priliku  s početkom u 20 sati pogledati kultni film , a prije toga i izložbu uradaka ili prezentacija vještina kutinskih umjetnika. Za vrijeme „Kutinskog ljeta“ događaji se sele na otvoreno, u park pokraj Učilišta ili uz kutinske čardake i zvjezdarnicu.

 

Kutina: Hrvatska demokratska zajednica u kutinskom je hotelu obilježila 28. obljetnicu osnutka Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice u Kutini.  Ovoj obljetnici nazočili su brojni posjetitelji i uzvanici među kojima su se okupjenima obratili predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Zlatko Babić, osnivač Đuro Vidmarović, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

„Ne trebamo se baviti prošloću i dosadašnjim kutinskim gradskim vlasti, potrebno je okrenuti se budućnosti i zajedno graditi bolju i uspješniju Kutinu. Svi oni koji sudjeluju u gospodarskom i društvenom životu ovoga grada, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju kao gradski vijećnici mogu doprinijeti zajedništvu i prosperitetu ovoga grada”, rekao je, između ostalog predsjednik kutinskog HDZ-a i aktualni gradonačelnik Zlatko Babić.

Zaključio je,  kako je uspjeh HDZ-a na izborima pokazatelj da se u toj stranci radi dobro, da je stranka dobro organizirana. Također, želja mu je da HDZ pobijedi i na slijedećim izborima, i to s nadmoćnom prednošću.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.