Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Izložba „Petrinjska zemla“

Keramika u Galeriji POU Novska

Keramika u Galeriji POU Novska

Izbor keramike, predmeti iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić iz Petrinje, zbirke sakupljane više od dva desetljeća, u četvrtak će biti predstavljena na izložbi u Novskoj. Izložba „Petrinjska zemla“ prikaz je dijela predmeta koje su prikupljali otac i sin, Josip i Hrvoje Bešlić iz Petinje i sadrži, pronađene  arheološko povijesne fragmente keramičkih predmete od prapovijesti do Srednjeg vijka, uporabnu i umjetničku keramiku i crteže.

 

KERAMIKA_6

 

Petrinja je nekada bila „grad lončara“, tradicija lončarstva nastavljena je i do današnjih dana, kroz malobrojne radionice u kojima se izrađuju predmete od gline na lončarskom kolu.

Malo se obrtnika danas bavi izradom predmeta od gline, među rijetkima su radionice Stanešić, Cotić i Valent. Glinu kao materijal prepoznali su i umjetnici koji su stvarali umjetničke predmete. Njihova djela se nalaze po galerijama širom svijeta, i predmeti su visoko estetske i umjetničke prirode izrađeni od „petrinjske zemle“, istaknuo je Hrvoje Bešlić. Kako je naglasio, predmeti u zbirci govore o hrvatskoj povijesti Petrinje i životu petrinjaca kroz povijest.

 

 

Zbirka Bešlić  registrirana  je pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a kako kaže Martina Mladenović, ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine, koji je prije dvije godine osnovala Županija,  druga je zbirka pored „Zbirke obitelji Sajko“ iz Novske, zaštićeno kulturno dobro na području Sisačko moslavačke županije.

 

KERAMIKA_1

 

Ova izložba je nastala u suradnji s obitelji Bešlić, a u Interpretacijskom centru baštine Banovine sa sjedištem u Petrinji, postaviti će se u narednom razdoblju  i ostali  segmenti iz zbirke, dodala je Martina Mladenović, ravnateljica.

 

 

Otvorenje izložbe „Petrinjska zemla“ u Galeriji POU Novska je u četvrtak, 22. veljače 2018. godine s početkom u 18 sati.

 

 

KERAMIKA_2

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.