Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan bolesnika u Topuskom

“Neke križeve trebamo znati prihvatiti jer nas oni jačaju i duhovno krijepe”

"Neke križeve trebamo znati prihvatiti jer nas oni jačaju i duhovno krijepe"

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u ponedjeljak 12. veljače u kapelici Gospe Lurdske u Lječilištu Topusko, misno slavlje povodom 26. Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske. U koncelebraciji bio je povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić te domaći župnik fra Goran Rukavina.

Na početku biskupa su pozdravili župnik Rukavina i ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler, dr. med., a slavlju su nazočili i predsjednik Upravnog vijeća Lječilišta Dario Abaza, direktorica Top-Termi Topusko gđa Đurđa Kovačević te bolesnici, liječnici, medicinsko osoblje i vjernici župe Topusko.

 

_MG_6428

 

Na početku homilije biskup je rekao kako se svake godine okupljamo za Dan bolesnika kako bismo zahvalili Bogu za njegove milosti te se preporučili njemu i Majci Božjoj za naše potrebe.

„Stanje bolesti često je poticaj čovjeku da više vapi prema Bogu, da se utječe Mariji u zaštitu i da traži nebesku pomoć. Za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika papa Franjo uzeo je geslo koje smo čuli i u današnjem Evanđelju, a Isus ga govori s križa: ‘Evo ti sina!… Evo ti majke!’ I od toga časa uze je učenik k sebi’ (Iv 19, 26-27). Rekao je On to Ivanu, jedinome koji je od dvanaestorice apostola ostao uz njega kada je umirao. Učinio je to jer je znao da se više neće imati tko brinuti za njegovu majku, pa se kao dobar sin želio za nju pobrinuti, povjeriti je svom najdražem učeniku. Zanimljivo, da je jedini od učenika ostao Ivan jer su se svi razbježali u strahu od Židova nakon što je Isus osuđen, pa čak se i Petar jedva približio. Kasnije znamo da ga je Petar i tri puta zatajio. Dakle, samo je Ivan bio hrabar, došao je zajedno s Marijom i ženama koje su stajale pod križem i bio je uz njega.

Možemo reći kako je to vrlo važno da uz onoga tko trpi, tko je u boli, tko umire kao što je Isus umirao na križu, bude netko blizak. To je bilo važno i Isusu da kao čovjek osjeti ljudsku blizinu, prijateljstvo i ljubav. Osjetio je to po blizini svoje majke koja je pod križem stajala, po ženama koje su ga pratile, a osobito po Ivanovoj blizini koji ga je toliko volio da ga nije nikada napustio. Zato mu je Isus povjerio majku: ‘Evo ti majke’, a majci je rekao ‘Evo ti sina’ uputivši je tako svom ljubljenom učeniku da se i ona brine za njega. Mnogi apostolski oci već od početka pišu o tome kako Ivan zapravo predstavlja sve učenike, sve nas koji u Isusa vjerujemo, koji smo uz njega i koji ga slavimo znajući da je On umro za nas, ali i uskrsnuo te je među nama prisutan kada mu se molimo i kada slavimo svetu liturgiju. Mi smo u tom učeniku već tada bili predstavljeni, pa tako kad je Isus rekao Ivanu ‘Evo ti majke’, kao da je svima nama rekao evo vam Marije da vam svima bude majka“, ustvrdio je biskup te dodao kako je kroz povijest Marija to i prihvatila i vrši poslanje biti majka svim Isusovim učenicima.

 

_MG_6452

 

U nastavku biskup je rekao kako se to posebno vidi na događaju koji se zbio prije 160 godina u Lurdu.

„Tamo se Bernardici ukazala Blažena Djevica Marija pozvavši je te davne 1858. godine na molitvu krunice i pokoru. A kada ju je Bernardica pitala kako joj je ime Marija je rekla da je ona Bezgrješno Začeće. Bilo je to svega pet godina nakon što ja papa Pio IX. proglasio da je Marija bezgrješno začeta te je to zasigurno bila nebeska potvrda te dogme. Svetište u Lurdu, nakon Rima i Jeruzalema, postalo je jedno od najznačajnijih svetišta za nas katolike gdje posebno hodočaste bolesnici, a i mi se toga prisjećamo svake godine kroz Dane bolesnika i slavlja u medicinskim ustanovama na području naše biskupije. Zahvaljujemo zato danas Bogu na svemu onome što čine liječnici i sve medicinsko osoblje za naše bolesnike. Kad-tad svi se mi nađemo u situaciji da smo u potrebi i da smo upućeni i na svoje bližnje i na liječnike koji nam daju medicinsku i ljudsku pomoć. Zato molimo za njih puni zahvalnosti što im je Bog dao to zvanje“.

 

_MG_6438

 

Na kraju, biskup je rekao i da se kao kršćani trebamo znati suočavati s teškoćama života i time da ne možemo uvijek ozdraviti. „Neke križeve trebamo znati prihvatiti jer nas oni jačaju i duhovno krijepe da svoj život u potpunosti predamo u ruke Božje“, poručio je biskup istaknuvši primjer Blažene Djevice Marije i bl. Alojzija Stepinca te je na kraju slavlje i zaključeno Molitvom za proglašenjem svetim bl. Alojzija.

(SV)


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.