Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Predsjednik Segeste Marko Medarić o stanju u klubu

“Nova, bolja i poletnija Segesta u proljetnom dijelu prvenstva”

Priopćenje predsjednika HNK Segesta Marka Medarića o stanju u klubu prenosimo u cijelosti:

“Nakon svega lošeg u HNK Segesta kroz višegodišnji period, a na poziv bivših suigrača, trenera i prijatelja okupljenih oko inicijative za spas i opstojnost Segeste nisam mogao ostati ravnodušan, unatoč lošoj i gotovo bezizlaznoj situaciji za klub koji je bio pred gašenjem, prihvatio sam poziv i stavio sam se na raspolaganje te odlučio preuzeti časnu dužnost predsjednika najstarijeg nogometnog kluba u državi.

Organizirali smo skupštinu kluba čim su stvoreni uvjeti, a to je bilo samo tri dana prije početka prvenstva. Prije same skupštine napravili smo jedan ključni potez dok još nismo bili službeno u klubu, a to je da smo realizirali prijavu natjecanja za cjelokupni omladinski pogon budući da do zadnjeg dana roka za prijavu tadašnja uprava, a ni vodstvo NOPS-a nisu to učinili.

Preuzevši brigu i odgovornost za klub samo tri dana prije početka natjecanja u 3. HNL ZAPAD nismo više bili u mogućnosti sastaviti momčad onako kako zahtjeva takvo natjecanje te smo bili primorani tražiti način kako uopće odigrati prvu utakmicu. Kao što znate, bivša uprava nije uopće ni okupila momčad niti krenula sa pripremama što je svakako morala i što je njihova odgovornost bila i po statutu kluba, ali i moralna, no međutim ne mogu se oteti razmišljanjima da su htjeli neodgovornim radom dovesti klub i doveli su ga u situaciju da nakon tolike tradicije prestane sa djelovanjem.

Spomenuo bih i stanje sa opremom u klubu koje smo zatekli i koja uopće nije zadovoljavajuća te smo recimo prvo kolo na 35 stupnjeva igrali u dresovima dugih rukava, jer nije postojala rezervna bijela garnitura sa kratkim rukavima, nismo zatekli trenirke ni majice da bi momčad jednoobrazno putovala na utakmice kako i dolikuje organiziranom klubu, lopte smo morali odmah kupiti za seniorsku momčad jer ih je bilo svega 8 istrošenih, a isto vrijedi i za omladinski pogon jer smo odmah morali za pojedine kategorije nabaviti lopte.

Prvu utakmicu odigrali smo sa igračima koji su ostali u klubu i još nisu pronašli nove klubove i dogovorili smo sa njima nastavak suradnje te smo priključili juniore i kadete koji su participirali u gotovo svim utakmicama, naročito u tih početnih mjesec dana. Uza sve to oni su morali igrati svoja prvenstva tako da je često bilo gotovo nemoguće realizirati da nam uopće popune seniorsku momčad.

U hodu smo dovodili igrače koji su bili slobodni na tržištu i koji su zadovoljavali potrebe natjecanja, no teško je bilo naći slobodne igrače kad je prvenstvo tek počelo i takvim popunjavanjem bez obavljenih priprema i uigravanja momčadi, nismo ni mogli ni očekivali rezultate u skladu sa renomeom i potrebama kluba.

Na kraju moramo biti zadovoljni gledajući iz više aspekata, prvenstveno da smo ipak započeli i završili natjecanje te da je klub nakon ovakve devastacije uza sve probleme nastavio funkcionirati.

Ako ćemo gledati samo na rezultat on zasigurno nije zadovoljavajući no uz splet svih okolnosti on bolji nije niti mogao biti i usporedivši ga sa klubovima koji su imali stabilnu situaciju i prošli procese koje zahtijeva takvo natjecanje možemo biti i zadovoljni.
U situaciji smo da u proljetnom dijelu sezone nemamo preveliki bodovni zaostatak za klubovima koji će se boriti za ostanak i imamo određene izglede izboriti plasman koji bi nam osigurao ostanak u 3. HNL.

Na tom planu smo već odmah nakon završetka jesenskog dijela prvenstva zajedno sa trenerom Zoranom Buincem, koji ima našu punu podršku i povjerenje, detektirali probleme u momčadi i ciljano se odlučili koji profil igrača nam treba te sukladno tome obavili razgovore i doveli pojačanja iz našeg okruženja, naše domaće igrače Hrnčevića, Lovrića, Korečića, Golića, Alapića i ostale. Vjerujemo da uz kvalitetan rad i pripreme možemo ostvariti željeni ostanak u 3. HNL.

Za angažiranje igrača izvan Siska nismo se odlučili jer to iziskuje znatna financijska sredstva i to trenutno nismo u mogućnosti, budući se seniorska momčad i zaposlenici u klubu financiraju isključivo preko sponzora, kojih već dio imamo dogovorenih za 2018. godinu i tu smo izuzetno oprezni da ne idemo preko okvira naših financijskih mogućnosti.

Međutim ukoliko se ukaže prilika za kvalitetnim igračem koji bi nama donio kvalitetu više, pokušati ćemo uz dodatne napore to realizirati i to može biti maksimalno 2 do 3 igrača.

Prozivku i početak priprema pokrenuli smo 10. siječnja 2018. i obaviti će se u cijelosti Sisku, jer za odlazak na pripreme nemamo financijskih mogućnosti, a imamo dogovorenih 11 pripremnih utakmica uz svakodnevne treninge.

Nakon preuzimanja dužnosti predsjednika na sastanku IO donesena je odluka da se s 30. rujnom 2017. raskine sporazum sa NOPS-om i od 01.10.2017. kompletan omladinski pogon je spojen s klubom.

Ovaj potez smo napravili zato što smo htjeli preuzeti odgovornost i brigu za naš pomladak, koji je temelj i zalog opstojnosti kluba u budućnosti. Moram spomenuti da do sada to baš i nije bilo u fokusu dosadašnjih uprava pa su taj dio prepustili na upravljanje bez adekvatne kontrole idući linijom manjeg otpora, a ujedno im je to značilo manje odgovornosti i obveza.

Zadnjih cca 4 godine koliko je brigu za omladinski pogon preuzeo NOPS, kao što sam i rekao na roditeljskim sastancima koje smo obavljali, bilo je u početku dobrih stvari i krenulo se sa entuzijazmom. NOPS je poslužio svrsi kao jedno prelazno razdoblje upravljanja omladinskim pogonom u smislu odvojenog računa za prikupljanje članarina i plaćanja naknada voditelju, trenerima i tajnicima kad je klub imao problema u poslovanju preko osnovnog računa koji je bio u blokadi i preko Segeste d.o.o.

Broj djece u omladinskom pogonu koji smo zatekli je oko 210, a baratalo se u prethodnim razdobljima s podacima o oko 280 do 300 djece, iz čega je evidentno da je značajno smanjen broj djece sa tendencijom daljnjeg pada. Naš je zadatak vratiti djecu u klub i značajno popraviti kvalitetu rada.

Za novu natjecateljsku sezonu za proljeće 2018. godine napravili smo promjene u programu rada i funkcioniranja omladinskog pogona jer dosadašnji način rada koji smo zatekli nije dobar. Navesti ću neke od primjera, a to je da je jedan trener vodio po dvije kategorije što se pokazalo loše i nije funkcioniralo, poklapali su se termini utakmica, obavljali su se ponekad treninzi sa po obje kategorije zajedno, djeca nisu bila pod stalnom kontrolom. Nakon sagledavanja stanja donijeli smo odluku da svaka kategorija mora imati trenera i da mora biti posvećen u radu samo jednoj kategoriji, iako povećanje broja trenera znači i povećanje izdataka za njihove naknade, ali razvoj, odgoj i obrazovanje igrača za nas je prioritet i unatoč većim financijskim izdacima nema alternativu ukoliko želimo imati bolju budućnost.

Nakon preuzimanja odgovornosti za HNK Segestu obavili smo sastanak sa predstavnicima ZSUGS kako bi vidjeli koje uvjete treba ispuniti da klub uđe u redovno financiranje preko zajednice. Nakon sastanka poslali smo zahtjev za obročnom otplatom duga prema ZSUGS na temelju kojeg je ZSUGS napravila prijedlog ugovora kojeg je IO prihvatio te nakon toga je ugovor potpisan i HNK Segesta je ušla sa 01.09.2017. u redovno financiranje preko ZSUGS sukladno važećim kriterijima.

Dug prema ZSUGS je bio 292.311,92 kuna koja su svojevremeno nepripadno isplaćena klubu za pred stečajnu nagodbu odnosno za deblokadu računa, te 99.935 kn koje je ZSUGS isplatila knjigovodstvenom servisu KONTO-L nakon što je preko zadužnice naplaćeno potraživanje koje je trebao platiti klub. Znači 392.246,92 tisuća kuna koje smo naslijedili i to se sve događalo za vrijeme prošlih uprava.

Unatoč mjesečnim obvezama za vraćanje duga ovo je svakako jedna sigurnost za cjelokupni klub, jer se preko ZSUGS, prema važećim kriterijima za sve klubove u gradu, pokrivaju troškovi natjecanja svih kategorija i napokon smo ne samo trenutno, nego i za ubuduće riješili problem financiranja samog natjecanja.

Odnos s Gradom Siskom, odnosno sa ZSUGS-om je izuzetno korektan i kooperativan te im na tome zahvaljujemo i očekujemo nastavak takve suradnje i dalje.

Nakon preuzimanja kluba napravljena je primopredaja financijskog stanja sa 23.08.2017. godine i to je bilo samo privremenog karaktera budući da je kvartalni obračun sa 30.09.2017. godine. Sa 01.10.2017. promijenili smo i dotadašnje knjigovodstvo koje je bilo involvirano u sve prošle radnje od pred stečajne nagodbe, vođenja Segeste d.o.o., NOPS-a i HNK Segeste. Željeli smo maknuti iz kluba sve negativne konotacije koje se povezuju sa klubom iz prošlog vremena te stvarati percepciju da je Segesta napokon jedna zdrava sredina, transparentna i otvorena za sve.

Radi transparentnijeg poslovanja uveli smo tri potpisnika računa od kojih se dva moraju potpisati da iz kluba izađe i jedna kuna, odnosno da se odobri bilo kakva transakcija, što dosad nije bio slučaj i da više odgovornih ljudi u klubu ima uvid u račun kluba.

Sa 30.09.2017. obveze kluba iznose 1.021.507,00 kuna, a svi ti dugovi nastali su u periodu od 2015. godine do 30.09.2017. godine.
Od toga samo dug od 371,5 tisuća kuna odnosi se na predstečajnu nagodbu koja nije plaćana gotovo dvije godine, a svi vjerovnici su izmanipulirani i obmanjivani. To je jedan veliki teret nama kao klubu, jer su te obveze trebale biti davno podmirene i konstantno postoji opasnost od ovrha. Sve to ćemo pokušati rješavati u okviru stvarnih mogućnosti nadajući se još uvijek razumijevanju vjerovnika.

Zbog toga nam je jedan od vjerovnika ovršio račun na cijeli iznos duga zajedno sa kamatama od oko 138 tisuća kuna i time je povučen značajan dio sredstava koji je tada bio na računu. To nam je stvorilo velike probleme u redovnom poslovanju i nakon iscrpnih sastanaka sa vjerovnikom i njegovim odvjetnikom uspjeli smo dogovoriti deblokadu računa s nadom da više nećemo doći u takvu situaciju.
Poseban problem nam se pojavio prije par dana kada smo službenim putem zaprimili obavijest o novoj financijskoj obvezi HNK Segesta prema konačnoj sudskoj presudi. Radi se o potraživanju bivšeg igrača iz devedesetih godina, koji vjerojatno zbog nereda u dotadašnjem poslovanju kluba nije obuhvaćen pred stečajnom nagodbom te nam sada slijede pregovori i nada da će se dogovoriti. U slučaju nepostizanja dogovora, jednostavno rečeno, klub HNK Segesta neće biti u mogućnosti nastaviti s radom. Želim vjerovati da je to zadnji „kostur iz ormara“ koji zlokobno visi nad sudbinom naše Segeste.

Ostatak dugovanja u ukupnom iznosu od 649,5 tisuća kuna odnosi se na obveze prema dobavljačima, pozajmicama i naknade službenim osobama (suci, delegati).

Što se tiče situacije o financiranju preko HNS-a mogu samo reći da nemamo od HNS-a na raspolaganju nikakva sredstva. U natjecateljskoj sezoni 2016./2017. HNS je od kolovoza 2016. do lipnja 2017. godine donirao Segestu s 1,25 milijuna kuna. U najmanju ruku jako je čudno da se tim sredstvima gotovo ništa nije rješavalo po pitanju podmirenja dugovanja po svim stavkama, posebice prema predstečajnoj nagodbi, što je svakako bila obveza i odgovornost tadašnje uprave kluba.

Za primjer ću navesti da smo se odmah u rujnu, po preuzimanju odgovornosti nad klubom, susreli sa suspenzijama od HNS-a i potraživanja dugovanja prema službenim osobama, kotizacijama te smo plaćali dugovanja prema Savezu od 2014.,2015. i 2016. godine i dijela 2017. godine (čak i zadnju utakmicu još iz 2. lige), dok smo za jesen 2017. bili pod stalnim suspenzijama odnosno opomenama pred suspenziju, ako nismo platili službene osobe nakon 10 do 15 dana, što dovoljno govori o zaokretu u odnosima prema klubu.

Isto tako naslijedili smo i dugovanja prema igračima i trenerima iz prethodne sezone te smo i morali isplatiti zaostale naknade što je bio još jedan dodatan teret normalnom funkcioniranju kluba.

Da nije bilo ljudi koji vole klub i žele mu pomoći i naših sponzora koji su donacijama jako puno pomogli te Grada Siska odnosno ZSUGS vjerujte da bi bilo gotovo nemoguće nastaviti funkcioniranje kluba i završiti natjecanja svih kategorija. Dalje nas očekuje isto tako mukotrpan posao u pronalaženju sredstava za redovno poslovanje kluba, a da ne spominjem još uz te redovne potrebe da moramo namaknuti dodatna sredstva za plaćanje svih tih dugova, ali vjerujem da ćemo kroz jedan duži period uspjeti očistiti dugovanja u većem dijelu i napokon dovesti našu Segestu na zdrav put, na ponos svih nas te pozivam i molim sve koji mogu i žele pomoći klubu sponzorstvom, donacijama da to svakako učine i ne trebaju brinuti da će ta sredstva završiti tamo gdje ne bi trebala, nego isključivo za podmirenje dugova i poslovanje kluba i ovdje garantiram da će svatko od njih, ukoliko želi, imati uvid gdje su utrošena sredstva.

Organizirali smo 13. prosinca 2017. svečanost pod nazivom „Dan otvorenih vrata HNK Segesta Sisak“ koju smo zamislili kao jedno završno druženje svih generacija za završetak godine.

Svečanosti je prisustvovao kompletan omladinski pogon, seniori, treneri, uprava, veterani i istaknuti bivši igrači kluba te roditelji djece iz omladinskog pogona.

Svoj djeci članovima škole nogometa i bivšim istaknutim igračima podijeljeni su kalendari i olovke u obilježjima kluba dok su se svi nazočni okrijepili uz hranu i piće. Raduje nas činjenica da se odazvalo oko 400 gostiju i da je Segesta ta koja oko sebe okuplja i ujedinjuje i to nam svakako daje snagu i optimizam za daljnji rad i prosperitet kluba.

Zahvalio bih se članovima uprave na suradnji gdje smo uz izuzetne napore i odricanja uspjeli održati funkcioniranje kluba te isto tako i igračima, trenerima seniorskog i omladinskog pogona i ostalima u klubu koji su sudjelovali u radu.

Mijenjamo i nadam se da ćemo uspjeti promijeniti percepciju Siščana da je Segesta poligon za nečasne radnje, što je svakako do sada u većoj ili manjoj mjeri i bila, ali odgovorno tvrdim da dok sam ja predsjednik to sigurno nije i neće biti.

Pozivam još jednom navijače da se odazovu u većem broju na utakmice, neka budu naš 12 igrač, jer nam je njihova pomoć izuzetno potrebna kako bi uspjeli ostvariti naš cilj, a to je ostanak u ligi i na kraju krajeva nogomet se i igra zbog navijača.

Sa sigurnošću mogu tvrditi i obećati da će gledati jednu novu, bolju i poletniju Segestu u proljetnom dijelu prvenstva na zadovoljstvo svih.

Neka nam vječno živi naša Segesta!

Predsjednik kluba
Marko Medarić”


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.