Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Najbolja prevencija je cijepljenje!

Protiv ospica se počelo cijepiti 1968. godine

Protiv ospica se počelo cijepiti 1968. godine

Zadnjih godinu dana prisutna je epidemija ospica u Europi i gotovo da nema europske države u kojoj nema barem nekoliko oboljelih.

Do sada je zabilježeno 14 tisuća oboljelih, najviše u Rumunjskoj, Italiji i Njemačkoj, rekla nam je dr. Sonja Pajtlar, spec. epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

 

 

Od oboljelih u EU većina njih nije bila cjepljena što znači da u zemljama gdje je cjepni obuhvat manji je i pogodnije tlo za zaražavanje ospicama.

 

 

Ukoliko se netko razboli od ospica, a najčešće su to oni koji nisu primili dvije doze cjepiva, treba prepoznati kliničku sliku.

 

 

Pojavom osipa smiruju se respiratorni simptomi, snizuje se temperatura, a osip traje tri do četiri dana. Ono što je problem kod ospica su komplikacije koje mogu nastati bilo zbog nastanka sekundarne bakterijske infekcije koja može izazvati upalu pluća ili upalu uha ili virusne komplikacije koje mogu izazvati laringitis, upalu bronha, upalu pluća,konvulzije ili  upala mozga.

Na žalost od ospica se može i umrijeti, upozorava dr. Pajtlar

 

 

Za bolest nema specifičnog lijeka, snižava se temperatura, potrebno je mirovanje i treba piti dovoljno tekućine, za desetak dana simptomi se smire.

 

 

Postignemo li obuhvat od 95 posto cjepljene djece zaštitit ćemo i djecu do godinu dana starosti i ostale koji se iz nekih razloga ne mogu cijepiti.

Dodajmo da se cijepiti protiv ospica počelo 1968. godine,a  oni koji su ovu dječju zaraznu bolest preboljeli, od nje više ne mogu oboljeti, zaključuje dr. Sonja Pajtlar.

 

Najvažniji savjet koji se građanima može uputiti u svrhu smanjenja rizika obolijevanja od ospica jest da nadoknade propuštena cijepljenja.

Ako netko po povratku iz inozemstva oboli s visokom temperaturom praćenom osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu.

Dolazak liječniku treba najaviti telefonom, da se izbjegne čekanje s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.