Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Marijana Petir: Moja 2017. godina

“Ponosna sam na ovogodišnja postignuća”

Petrokemija i cementare dobile pomoć unutar EU ETS

Pravovremenim intervencijama dobila sam podršku za amandman o dodjeljivanju određene količine besplatnih emisija kvota industriji mineralnih gnojiva i cementnoj industriji u okviru EU ETS sustava. Tko su kutinskoj Petrokemiji ušteđene stotine milijuna eura koje bi ta tvrtka morala dati u vidu poreza na emisije CO2 što bi poskupilo gnojivo, hranu, ugrozilo radna mjesta i dovelo u pitanje ionako uzdrmanu poljoprivredu.

 

Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima

Izradila sam Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima čime sam problematiku ruralnih žena podigla na europsku razinu jer one za svoj rad ne dobivaju plaću, nemaju ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje, nemaju pravo na porodiljni dopust, bolovanje ili godišnji odmor.

Ovo je prvo izvješće koje prepoznaje izniman doprinos koji žene ostvaruju u ruralnim područjima naglašavajući njihovu multifunkcionalnu ulogu jer seoske žene brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi, proizvode hranu i neprocjenjivo su vrijedne za svoj OPG, razvoj poduzetništva, održivi i cjelokupni gospodarski razvoj.

 

Borba za slobodnu nedjelju

Devedeset posto građana Republike Hrvatske smatra da bi trebalo uvesti neradnu nedjelju u trgovinama – rezultati su to istraživanja javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje te navikama kupovanja nedjeljom koje sam provela u suradnji s tvrtkom MediaNet. Za uvođenje slobodne nedjelje zalagala sam se još kao zastupnica u Hrvatskom saboru i dva puta izborila izmjene zakona koje je Ustavni sud zbog prigovor trgovačkih lanaca ukinuo.

Potaknuta praksom drugih europskih zemalja te poraznom činjenicom da se Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice zemalja po radu nedjeljom u EU, odlučila sam u Republici Hrvatskoj potaknuti javnu raspravu kako bi se potaknula izrada odgovarajuće zakonske regulative na čemu se sada konačno počelo raditi.

 

Petir EPP

 

Izborena podrška Europskog parlamenta za hrvatske šume

Europski parlament usvojio je moj amandman na LULUCF izvješće da se prilikom utvrđivanja baznog razdoblja i referentne razine za šume predvidi iznimka za Republiku Hrvatsku zbog posljedica Domovinskog rata i nemogućnosti gospodarenja šumama u razdoblju Domovinskog rata i mirne reintegracije.

Bez predviđene iznimke Hrvatska bi bila dovedena u nepovoljan položaj u odnosu na druge države članice jer bi određivanje nove referente razine za šume obuhvatilo razdoblje u kojem Hrvatska nije bila i još uvijek nije u mogućnosti u potpunosti upravljati svojim šumama te sukladno prijedlogu Komisije ne bi to mogla činiti niti u budućnosti što bi za Hrvatsku bilo pogubno.

 

Proglašenje najboljeg mladog poljoprivrednka /ce u Hrvatskoj i panel rasprava s povjerenikom Hoganom

Drugu godinu zaredom kao anbasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj organizirala sam natječaj kakko bi podržali najinovatinije , najkreativnije i najodrživijeprojekte hrvatskih mladih poljoprivrednika.

Na moj poziv proglašenju je nazočio je i  povjerenik Europskke komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj  Phill Hogan  kojeg smo upoznali s najvećim problemima u hrvatskoj poljoprivredi  te ga uvjerili da omogući mladim poljoprivrednicima korištenje tog statusa u trajanju od pet godina  što je i prihvatio te ta odredba stupa na snagu početkom 2018 godine u okviru Omnibus uredbe.

 

polj

 

Moslavina oduševila Bruxelles

Izložbom „Zeleno- plava zipka Hrvatske“ predstavila sam Moslavinu, Sisačko-moslavačku županiju i Park prirode Lonjsko polje u Europskom parlamentu u Brxellesu, a posjetiteljima omogućila da kušaju autohtone seljačke proizvode OPG-a  udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije i autohtono moslavačko vino Škrlet iz istoimene udruge vinara.

KUD Repušnica svojim je nastupom oduševio sve prisutne a nakon predstavljanja najznačajnijih turističko-gospodarskih manifestacija Sisačko-moslavačke županije . Europska komisija je Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici uvrstila na mapu „Okusi Europe“.

 

izložba

 

Delegacija STOA panela Europskoga parlamenta u trodnevnom posjetu Hrvatskoj

Na moj poziv u Hrvatskoj je u trodnevnom posjetu bila po prvi puta delegacija STOA panela, znanstveno-istraživačkog tijela Europskog parlamenta.

Tijekom službenoga posjeta Hrvatskoj, delegacija STOA panela posjetila je Sveučilište u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku,  Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut Ruđer Bošković, Hrvatski sabor, tvrtku Rimac Automobili, HAZU te Končar – Institut za elektrotehniku pri čemu smo zatražili pomoć u uklanjanju problema s kojima se znanstvena zajednica u Hrvatskoj susreće prilikom korištenja EU fondova a predstavili smo im i naše najinovativnije i tehnološki najnaprednije projekte.

 

del 1

 

U Hrvatskoj boravila delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj

Po prvi puta u službeni posjet Hrvatskoj na moj poziv došla je delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Zastupnici Europskog parlamenta susreli su se s predstavnicima poljprivrednih proizvođača i njihovih krovnih organizacija u sektorima mlijeka, svinjskog mesa, voća i povrća koji su najteže pogođeni krizom, ali smo im predstavili i perspektivne sektore u poljoprivredi poput vinarstva, ekološke proizvodnje i projekata  mladih poljoprivrednika te ih upoznali s specifičnostima hrvatske poljoprivrede i dobili njihovu podršku u rješavanje gorućih problema.

 

deleg

 

Ocjena 2017.

Godina 2017. bila je dinamična i ispunjena mnogim izazovima. Bilo je puno posla i neprospavanih noći, ali i radosti za svaku makar i malu pobjedu koju smo izborili za Hrvatsku. Ponosna sam na ovogodišnja postignuća, a ovdje sam izdvojila samo ona koja mi se čine najvažnijima.

Hvala vam na vašoj podršci, ali i na vašim konstruktivnim primjedbama i prijedlozima, hvala vam na dobrim željama i porukama podrške koje mi šaljete jer su mi one poticaj da budem još bolja. Neka nam 2018. bude ispunjena zdravljem, zajedništvom,  međusobnim poštovanjem, uspjesima i radošću!


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.