Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Hrvatskoj treba 600 milijuna EUR-a za razminiranje šumskih površina

U Hrvatskoj 38 000 ha šuma pod minama

U Hrvatskoj 38 000 ha šuma pod minama

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zajedno s članovima Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta uputila je Europskoj komisiji zastupničko pitanje o planovima kojim bi pomogli Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u procesu razminiranja 38 tisuća ha šumskoga područja, za čije je uklanjanje samo u Hrvatskoj potrebno oko 600 milijuna eura.

Petir su podržali zastupnici Czeslaw Siekierski (Poljska), Marc Tarabella (Belgija), Maria Lidia Senra Rodríguez (Španjolska), Franc Bogovič (Slovenija) i Albert Dess (Njemačka), ujedno i članovi delegacije toga Odbora koja je u rujnu prošle godine na poziv Marijane Petir prvi put posjetila Hrvatsku.

„O problemu zaostalih mina rijetko se govori na razini Europske unije te se zaboravlja da je danas, u 21. stoljeću, na prostoru Europske unije još uvijek ograničena sloboda kretanja“, napominju zastupnici te pojašnjavaju da su zbog prisutnosti zaostalih mina ugrožene elementarne općekorisne funkcije šuma, s time povezana nemogućnost vlasnika da ih koriste, a iste su i prijetnje za opću sigurnost građana Unije. „Samo je u Hrvatskoj 38 000 ha šuma pod minama. Proces razminiranja je spor i skup te je potrebno 600 milijuna eura za potpuno uklanjanje mina. Također, ne smije se zaboraviti niti problem mina u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je minama zahvaćeno 120 000 hektara šumskih površina“, stoji u njihovom pitanju Europskoj komisiji.

Zastupnici zbog svega navedenoga smatraju potrebnim tražiti potporu Unije za rješavanje ovog gospodarskog i socijalnog problema. „EU financira razminiranje u jugoistočnoj Aziji, što pozdravljamo, a zaboravlja se pozabaviti istim problemom u svojim članicama i bliskom susjedstvu“, navodi se u zastupničkom pitanju.

Petir EPP

Podsjetimo kako je s ovim problemom zastupnike u Europskom parlamentu u rujnu 2017. upoznao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić prilikom sastanka s Hrvatskim drvnim klasterom i predstavnicima sektora biogospodarstva kojim je delegacija Odbora završila svoj dvodnevni radni posjet Središnjoj Hrvatskoj. On je tada iznio šokantne podatke rekavši kako su „Hrvatske šume suočene i sa specifičnim problemom, a to su zaostale mine“. Petir je tada kolegama pojasnila kako je Hrvatska do sada uložila preko 680 milijuna EUR-a za razminiranje minski sumnjivih područja te posao razminiranja preostalih 425 km2 vjerojatno neće biti gotov prije sredine 2019. godine. Preko 90% te preostale minirane površine upravo čine šume.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.