Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu 671,4 milijuna kuna

Damir Mikuljan (HDZ) novi predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije

Damir Mikuljan (HDZ) novi predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije

Novi predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije je Damir Mikuljan (HDZ) – odlučeno je s 26 glasova „za“ te 25 glasova „protiv“, na današnjoj sjednici Skupštine. Odnosno, na prijedlog kluba HDZ-HSU-HSLS, kluba „Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti“, 2 člana HNS-a i 1 nezavisne vijećnice izglasano je nepovjerenje dosadašnjem predsjedniku Mihaelu Zmajloviću. Protiv su bili članovi koalicije HSS-SDP-Laburisti njih 17, kao i 4 iz Mosta nezavisnih lista, 2 iz Živog zida te 2 nezavisna vijećnika. Inače, Skupština Zagrebačke županije ima 51 člana.

Na istoj sjednici usvojen je Proračun za 2018. godinu koji iznosi 671.442.824,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 7,6 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije iznosi 362,586.429,00 kuna odnosno 4,8% više u odnosu na 2017. godinu. Proračun je usvojen s 5 amandmana ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega najveći dio, čak 12 milijuna kuna, se planira amandmanima osigurati za sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji. Amandmanima su sredstva preraspoređena i za povećanje sredstva za preglede mobilnim mamografom, javne potrebe u sportu, za naknadu za svako novorođeno dijete te kao dodatna pomoć programima Crvenog križa Zagrebačke županije.

 

20171227120935_img_2124.jpg__648x432_q85_subsampling-2

 

„Proračun je ovim amandmanima značajnije promijenjen ne toliko u financijskom koliko u sadržajnom smislu, a to znači da su sredstva za ove amandmane bitno smanjila sredstva za planirane programe i projekte temeljem kojih sam dobio povjerenje žitelja Zagrebačke županije na posljednjim lokalnim izborima“, rekao je Kožić. Župan je dodao da se načelno slaže s projektima koji su predloženi amandmanima, no istovremeno je svjestan da to znači velike rezove za potpore u gospodarstvu, poduzetništvu, poljoprivredi, „a upravo smo zahvaljujući razvoju tih područja postali treća županija u Republici Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti“. Također, Kožić je pojasnio da je povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU.

Članovi Skupštine složili su se da se s Gradom Zagrebom potpiše Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“. Nakon sklapanja Sporazuma, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. će pokrenuti aktivnosti za izradu projektnog zadatka radi izrade studijsko-projekte dokumentacije za koju će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurati 85 posto sredstava. Sporazumom se utvrđuje kako će se Centar za gospodarenje otpadom nalaziti na području grada Zagreba, dok će se na području Zagreba i Zagrebačke županije projektirati pretovarne stanice. Vrsta tehnologije obrade i način zbrinjavanja otpada unutar samog centra kao i točan broj i lokacije pretovarnih stanica definirat će se studijom izvedivosti.

 

20171227111812_img_2099.jpg__648x432_q85_subsampling-2

 

Prihvaćen je i Program mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta Strmec, Šibice i Bregana za postojeće građevine i djelatnosti za petogodišnje razdoblje, a koji sadrži sve potrebne aktivnosti za realizaciju sanacijskih mjera i zahvata s ocjenom stanja i utjecaja, prioritetne sanacijske zahvate, troškove, načine i rokove sanacije i rehabilitacije, nositelje aktivnosti te način osiguranja potrebnih sredstava.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.