Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

KRATKE VIJESTI – 22.12.2017.

Tko je bio Janko Stjepušin?

Tko je bio Janko Stjepušin?

Sisak: Jednoglasnom odlukom 25 vijećnika na 5. Sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans županijskog Proračuna za 2017.godinu kojim su ukupni prihodi i primici kao i ukupni rashodi i izdaci smanjeni sa 809,4 milijuna kuna na 763,6 milijuna kuna, dakle za 45,8 milijuna kuna.

Ivan Crnac, pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije, javnu nabavu i imovinu,pojašnjavajući rebalans naznačio je kako je nužan zbog usklađenja rashoda za decentralizirane funkcije školstva, zdravstva i socijalne skrbi s minimalnim financijskim standardima kako bi se sva sredstva utrošila do kraja ove godine kao i usklađenja prihoda i rashoda iz tekućih i kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i od institucija i tijela Europske unije.

 

Sisak: Na sjednici Županijske skupštine Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMOR-a postala je Javna ustanova, odlučilo je tako jednoglasno 23 vijećnika. SIMOR-a je od 2010.godine registrirana kao regionalni koordinator u našoj županiji. Kako je pojasnio Marijan Belošević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove EU, došlo je do izmjena Zakona o regionalnom razvoju Hrvatske.Nakon osnivanja nove Javne ustanove nadzor nad tom ustanovom obavljati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Za privremenog ravnatelja nove javne ustanove imenovan je Mario Čelan.

 

Novska: Završeno je asfaltiranje ceste u Kozaricama. Uređeno je 600 metara ceste u gornjem dijelu naselja prema naftnim bušotina INE.

Dio prometnice iz pravca Novska u Kozarice već je ranije obnovljen, a ove godine i dio ceste od središta Kozarica prema Lipovljanima financirano iz proračuna županije i ŽUC-a. Prema riječima Marina Piletića, gradonačelnika Novske ,  u Kozaricama će se urediti i cesta kroz naselje prema crkvi  sv. Petra i Pavla, čime bi se u narednoj godini završila obnova prometnica kroz naselje.

 

Sisak: U prostorijama Državnog arhiva u Sisku  održano je predavanje o liku i djelu Janka Stjepušina,rođenog Petrinjca koji je ostavio veliki trag u našoj kulturi i umjetnosti.  O Stjepuštinu koji je u Sisku 1891.godine osnovao tvornicu tamburica koja je radila sve do 1925.godine govorio je povjesničar, profesor Ivan Rizmaul.

U spomenutoj tvornici Stjepušin je godišnje proizvodio  više od četiri tisuće tamburica koje je uglavnom izvozio diljem svijeta. Svoje je instrumente izlagao na brojnim izložbama, a medalje za svoj rad dobioje  na  Milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896.godine i na Pariškoj svjetskoj izložbi 1900.godine. Rođeni Petrinjac bio je učitelj plesa, bavio se skladanjem, bio je vlasnik prvog hrvatskog tamburaškog časopisa „Tamburica“, objavio je više od 300 tamburaških partitura.

 

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.