Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Hrvatski umjetnici za sisačku bolnicu

Svoja djela doniralo je 34 umjetnika

Svoja djela doniralo je 34 umjetnika

Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” iz Siska pokrenula je humanitarnu akciju za kupnju uređaja za magnetnu rezonancu, vrijednog 6 milijuna kuna

Prvi korak bila je akcija prikupljanja slika za prodajnu izložbu, kojoj su se nesebično odazvali brojni hrvatski akademski umjetnici. Njihovi su radovi ponuđeni na prodajnoj izložbi u Sisku u ožujku 2017. godine.

Potaknuti njihovim primjerom, akciji su se pridružili brojni gradovi i općine Sisačko moslavačke županije te privredni subjekti, od kojih se izdvaja donacija HEP-a od milijun kuna.

U Matici hrvatskoj u Zagrebu u četvrtak , 14. prosinca upriličena je druga humanitarna akcija sa istim ciljem, prikupljanja novca prodajom slika akademskih slikara.

 

sisbol20

 

Nazočnima se obratio ravnatelj bolnice “Dr.IvoPedišić” kazavši:

“Ovo je jedan veliki dan za našu bolnicu jer ovom humanitarnom izložbom započinjemo odnosno nastavljamo prikupljanje donacija za kupnju aparata za magnetnu rezonanciju. Kao što znate, mi smo jedna od rijetkih županija i bolnica koja nema ovaj uređaj a magnet je danas itekako važna dijagnostička pretraga za dijagnostiku velikog broja oboljelih, pogotovo oboljenja lokomotornog i središnjeg živčanog sustava.

Cijena novog aparata je oko 6 milijuna kuna, naša bolnica na žalost nema tih sredstava, na žalost nema ni županija, no nismo naišli ni na razumijevanje Ministrastva zdravlja. Zbog toga naši pacijenti odlaze na te pretrage u Zagreb i druge gradove, na taj način se produžuje vrijeme hospitalizacije i duže pacijenti leže u bolnici i treba puno više vremena za postavljanje prave dijagnoze za početak liječenja”- kazao je ravnatelj Tomislav Dujmenović.

Po mišljenju ravnatelja Dujmenovića početkom sljedeće godine, prikupit će dovoljno sredstava i uz pomoć Ministarstva zdravlja trebali bi dobiti taj uređaj u bolnicu.

 

sisbol2

 

Nakon ravnatelja Dujmenovića nazočne je pozdravio i prigodnim se riječima obratio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića župan Sisačko moslavački Ivo Žinić:

“Moram reći da nismo spomenuti uređaj dobili iz sredstava koja su trebala biti na neki način osigurana od strane Ministarstva zdravstva. Još prije godinu dana kada smo bili na sastanku u Ministarstvu zdravstva rekli su, pa što vi mislite da svako selo mora imati sve potrebne aparate, i to je na neki način izazvalo i određeni revolt i kod mene i kod ravnatelja pa smo krenuli u ovu akciju i zahvaljujući dobrim ljudima, a ovdje su se prije svega uključili hrvatski umjetnici, prije svega naši slikari, kipari, sa željom da stanovnici Sisačko moslavačke županije imaju približno jednaku zddravstvenu zaštitu kao i negdje drugdje” – kazao je župan Žinić.

Dadao je da je takav uređaj neophodan za dijagnostiku mnogih bolesti i upravo zbog toga želja je da stanovnici Sisačko moslavačke županije ne čekaju po pola godine i godinu na te pretrage, nego da imaju mogućnost da brzo dobiju potrebne dijagnoze i samim time kvalitetnije lječenje.

 

sisbol21

 

“Moram zahvaliti svima koji su prihvatili ovu akciju, osim umjetnika uključili su se i naši gradovi i općine, donirali određena sredstva a svakako najveću donaciju do sada je dao HEP od milijun kuna. Hvala HEP-u, hvala svima i umjetnicima večeras, iz Zagreba, iz županije i šire okolice koji su dali svoje radove da prikupimo potrebna sredstva. Vjerujem da ćemo početkom sljedeće godine, krajem prvog mjeseca imati polovicu sredstava nakon toga idemo kod ministra i reći ćemo, evo mi smo prikupili pola nadamo se da će te i vi dati pola i da ćemo tako imati potreban uređaj” – kazao je župan Žinić.

 

sisbol2

 

U ime akademskih slikara koji su donirali svoja djela nazočnima se prigodnim riječima obratio i akademski slikar Davor Žilić, nakon čega je upriličen prigodni glazbeni program.

U ime predsjedništva Matice hrvatske nazočne je pozdravio v.d. glavnog urednika „Vijenca“ Goran Galić.

Na humanitarnoj akciji “Hrvatski umjetnici za sisačku bolnicu” svoja djela doniralo je 34 akademska slikara iz Siska, Petrinje, Zagreba, Varaždina, Labina i Čakovca.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.