Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Akcija “Mir i dobro”

Provodi se od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja iduće godine

Provodi se od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja iduće godine

Kao i proteklih godina, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“. I ove se godine u akciju uključuje i Policijska uprava sisačko- moslavačka u razdoblju od  15.prosinca ove do 8. siječnja sljedeće godine.

Ova operativna akcija provodi se radi ostvarivanja dobrog stanja javnog reda i mira i podizanja opće sigurnosti u predblagdansko vrijeme, sprječavanja nedozvoljene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava te sprečavanja staradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

O podacima prošlogodišnje akcije Marijan Kardaš, voditelj Odjela za javni red

 

 

Ivica Škrlin, voditelj inspektorata PU, podsjetio je na donošenje novog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja  koji je na snazi od  27.srpnja ove godine.

Najveća novina ovog zakona je da građani  mogu posjedovati do 2 kg neto mase pirotehničkih sredstava kategorije  F1,F2 i F3 (osim petardi i redenika iz kategorije F3)  te isključivo za osobnu uporabu preko državne granice u razdoblju od 15. prosinca do 8. siječnja unijeti, po osobi,  količinu od 2 kg pirotehničkih sredstava navedenih kategorija  .

Novost je i to su što su roditelji kažnjivi ako  djeca mlađa od 14 koriste pirotehnička sredstva  , a  kazna je od 1000 do 3000 kuna. Kazne za fizičke osobe su od 1000 do 15 000 kuna, a za pravne iznose čak do 80 000 kuna.

Ivica Škrlin istaknuo je na što građani moraju posebno obratiti pažnju kod kupovine pirotehničkih sredstava

 

 

Podsjetimo, pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Policija je apelirala na suradnju građana u provedbi ove akcije,  te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

 

P1150352

P1150354

 

 


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.