Detas obilazak

Simboličnim presijecanjem vrpce koju su presjekli Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i Giorgio Durin, predstavnik „Detas“ Grupe, u Pakracu, svečano je otvoren novi proizvodni pogon za proizvodnju LED rasvjete i LED signalizacije koji je izgradila „Detas“ Grupa.

Novi proizvodni pogon izgrađen je u prostoru Gospodarske zone „Pakrac 5“ u Bolničkoj ulici i to na 2.000 četvornih metara, uz istu toliku površinu uređenog okoliša oko tvornice.

 

Detas vanjska

 

Dosadašnje ulaganje „Detas“ Grupe u tvornicu u Pakracu je oko 5 milijuna kuna, a do kraja investicijskog ciklusa će se povećati na 7,5 milijuna kuna. Novi proizvodni pogon će omogućiti rast zaposlenih u kraćem razdoblju do 40 djelatnika u proizvodnji.

Planirana su i buduća ulaganja, ovisno o razvoju proizvodnje, pa je u tu svrhu otkupljeno zemljište površine 18.000 četvornih metara u Gospodarskoj zoni.

Izgradnja ove tvornice vrlo je važna za šire područje Zapadne Slavonije, a posebno za Pakrac u kojem je 1. na 2. ožujka 1991. započeo Domovinski rat. Tijekom rata su ovaj grad i ovaj kraj pretrpjeli ogromna materijalna razaranja. Ukupna ratna šteta procijenjena je na 265 milijuna eura, a izgubljeno je oko 2.500 radnih mjesta.

Grad Pakrac je investitora u cijelosti oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 140.000 kuna.

 

Detas unutarnja

 

Državna tajnica Mikuš Žigman kao i ostali govornici među kojima s bili i Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško slavonske županije te Anamarija Blažević, gradonačelnicu Pakraca, istaknuli su ovaj projekt kao pozitivan primjer lokalne zajednice i privatnog stranog investitora, a posebno emotivan bio je Davor Huška, izaslani i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU i bivši gradonačelnik Pakraca koji je poželio obitelji Bartoš sretan povratak u Pakrac, a obitelji Durin sretan povratak u Hrvatsku.

– Ponosni smo što smo u Pakracu izgradili novu tvornicu s modernom tehnologijom. Ona je plod sinergije i siguran put u budućnost. Hvala na ukazanom povjerenju, nećemo vas razočarati“ – poručio je  Zdravko Bartoš, partner Detas Grupe u Hrvatskoj.

 

Zdravko Bartoš

 

Giorgio Durin se posebno osvrnuo i zahvalio na gostoprimstvu, ali i susretljivosti na koju su kao investitori naišli u Pakracu, rezultat čega je otvaranje ove nove, moderne tvornice, ali i potencijalna daljnja ulaganja.

„Detas“ Grupa se oslanja na iskustvo prenošeno s generacije na generaciju od 1896 g. kada je u Puli osnovana prva tvrtka, za proizvodnju električnih komponenti i sustava. Sjedište „Detas“ Grupe je u Brescia (Italija).

Danas „Detas“ Grupa većinu svojih poslovnih prihoda ostvaruje u dva brenda – Detas DLEDS i Detas DPOWER.

Detas DLEDS je tehnička LED rasvjeta visoke kvalitete, namjene osvjetljavanja cestovnih, industrijskih, unutarnjih, i ostalih tehničkih prostora (www.detas.hr) Detas DPOWER je sigurnosna LED signalizacija za ceste, vozila i slične primjene (www.d-power.com)

 

Giorgio Durin

 

„Detas“ grupa u Hrvatskoj

Podružnica „Detas“ Grupe u Hrvatskoj osnovana je krajem 2012. godine kao prodajni i inženjerski ured za Srednju i Istočnu Europu. Početkom 2015. započinju proizvodnu aktivnost u Lipiku, s 15 zaposlenih u proizvodnji i 6 u prodaji i inženjeringu.

Izgradnjom novog proizvodnog pogona u Pakracu, u sljedeće dvije godine planiraju zapošljavanje 40 radnika u proizvodnji. Hrvatska podružnica „Detas“ Grupe je izvozno orijentirana i danas iz Hrvatske izvoze proizvode iz DLEDS asortimana u Njemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Sloveniju, Mađarsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Poljsku, Estoniju i Kosovo.

Hrvatska podružnica „Detas“ Grupe ima vrlo visoki rast prihoda, te od 2013. do 2017. imaju prosječan godišnji rast prihoda preko 50%.

 


 

U Pakracu otvoren proizvodni pogon za proizvodnju LED rasvjete i signalizacije
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar