Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Stipe Božić – Alpski ratnik

“Važno je voljeti planine i prirodu!”

"Važno je voljeti planine i prirodu!"

Stipe Božić, jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista, na predavanju koje je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska, privukao je brojnu publiku. Zanimljivo predavanje uz fotografije s njegovih ekspedicija po najvišim vrhovima svijeta , kratki filmovi, oduševljena publika…

 

STIPE_02

 

Bavljenje alpinizmom Stipu Božića odvelo je na najviše planine, u najudaljenije krajeve Zemlje i duboko pod Zemlju. Bio je na Mount Everestu(8848 m),na K2, Kancenjungi, popeo se na najviše  planinske vrhove na svim kontinentima,hodao pustinjama svijeta i spuštao u najdublje jame.

 

STIPE_05

 

Svoje pothvata sabrao je u više knjiga, „Put na vrh svijeta“, „Sedam vrhova“, „Svete planine svijeta“, „K2“ i druge, a publici u Novskoj je predstavio i „Alpske ratnike“. Kao fotograf i snimatelj, objavio je brojne reportaže sa svojih ekspedicija.

 

Božića kaže kako ga je obradovao dolazak u Novsku, kao i veliki broj onih koji su došli na predavanje posebno što je među nkjima i velik broj  članova Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska. Predsjednica društva Melita Mihalić, Božiću je nakon predavanja uručila i majicu društva.

 

 

STIPE_03

 

Posebno ga je obradovao i susret s Tomislavom Bogojevićem, pročelnikom HGSS-a Stanice Novska, Novljanina koji je i sam alpinist i koji je osvojio najviše vrhove Europe.

 

 

STIPE_04

 

Surađivali su u brojnim akcijama spašavanja, jer je, podsjetimo, Stipe Božić bio pročelnik HGSS Splita.

 

 

–  Onaj koji radi on zna, a onaj koji ne radi on kritizira, rekao je Božić naglasivši, „kada jednom zagaziš u planinu ostaješ vječno planinar. Važno je voljeti planine i prirodu“.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.