Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Islamski ekstremizam i etnički nacionalizam vodeći uzroci progona kršćana u svijetu

Petir iznijela primjer Mađarske

Petir iznijela primjer Mađarske

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjedini održanoj u ponedjeljak, 13. studenoga raspravljao o progonu kršćana u svijetu. Na raspravi je ispred potpredsjednice Europske komisije i visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politike Federice Mogherini sudjelovao povjerenik Karmenu Vella, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ukazavši na dramatično stanje kada je o progonu kršćana riječ i založivši se za institucionalizaciju mandata posebnog izaslanika za promociju slobode religije ili vjerovanja izvan Europske unije na kojoj je trenutno Slovak Ján Figeľ.

Zastupnica Petir u svom je govoru istaknula kako nevladine organizacije u svojim izvješćima o progonima kršćana iz godine u godinu zaključuju kako je upravo ta godina najstrašnija do sada kada je progon kršćana u pitanju.

Kazala je i kako je islamski ekstremizam kao vodeći uzrok progona kršćana sada dobio novog rivala: etnički nacionalizam. Petir je istaknula i kako se broj zemalja u kojima su kršćani progonjeni iz godine u godinu povećava: 108 zemalja u 2014., a već sljedeće godine dvadeset više.

 

 

Petir je u listopadu ove godine na poziv mađarske Vlade sudjelovala na Međunarodnim konzultacijama o progonu kršćana održanima u Budimpešti. U svom je govoru na plenarnoj sjednici istaknula kako je mađarska vlada osnovala i državno tajništvo koje direktno bez posrednika pomaže progonjenim kršćanima te je pozvala i ostale države članice Europske unije da učine isto.

Petir EPP

Organizacija Open Doors upozorava kako kineske vlasti kršćane izbjeglice iz Sjeverne Koreje koji pokušavaju pronaći utočište u Kini šalju natrag u Sjevernu Koreju gdje su kršćani praktički osuđeni na sigurnu smrt u zatvorskim kampovima.

Sjeverna Koreja već je šesnaest godina na samom vrhu liste zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. Sudanska vlada namjerava uništiti 27 crkava, a i nasilje nad kršćanima u Indiji je u velikom porastu s 410 slučajeva zabilježenih samo u prvoj polovici ove godine.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.