Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“Žrtve Baćina nisu zaboravljene”

Po broju žrtava druga najveća masovna grobnica u RH

Po broju žrtava druga najveća masovna grobnica u RH

„Žrtve Baćina nisu zaboravljene“ . Posvjedočio je tome i  komemorativni skup  održan ove subote, 21. listopada u naselju u kojem se nalazi druga, po broju žrtava ,masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, mjesto na kojem su ekshumirana tijela 56 nevinih civila. Ovo je jedno od 22 obilježena mjesta, od  ukupno 44 masovne grobnice u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Spomen- obilježje ranjene golubice ove je subote okićen cvijećem i svijećama. Počast su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala brojna izaslanstva.

 

b 1

 

 

Predsjednica Zajednice Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske Julijana Rosandić govorila je o 26 dugih godina traženja pravde za žrtve i njihove obitelji

 

 

 

b 2

 

 

Od 1991. do kraja 1995. godine smrtno je stradalo na području Općine Hrvatska Dubica 137 osoba (od toga 39 branitelja). No to za mještane ove općine nisu brojke, naglasila je načelnica općine Ružica Karagić.

 

 

 

župan

 

 

Baćin je mjesto bola, mjesto gdje je 1991. godine prestao razum rekao je na komemoraciji izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Taj vjekovni san slobodne i neovisne Hrvatske nisu doživjeli, dodao je Žinić

 

 

Na području Sisačko-moslavačke županije tijekom Domovinskoga rata poginulo je 560 hrvatskih branitelja i 1600 civila , podsjetio je Žinić.

 

b7

 

Teško je bilo što reći na ovom tužnom mjestu.

 

 

dinko

 

 

Današnja komemoracija vraća naše misli 26 godina unatrag, na ratni listopad 1991. godine i bezumni čin pokolja nedužnih civila iz Hrvatske Dubice i Cerovljana, rekao je izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general bojnik Miljenko Filipović

 

 

Posebno je bolna rana u srcima onih koji traže svoje nestale, pravo na obilježen grob je ljudsko pravo, zaključio je Filipović.

 

b10

 

 

Vijence i svijeće podno spomen obilježja položile su obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, izaslanik Predsjednice RH, umirovljeni general bojnik Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade RH , sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i Ministra obrane RH brigadir Predrag Krapljan , izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je vodio zamjenik župana Ivan Celjak, izaslanstvo PU Sisačko-moslavačke i PP Hrvatska Kostajnica , izaslanstva gradova Petrinje i Hrvatske Kostajnice, općina Hrvatske Dubice , Sunje, Majura, Donjih Kukuruzara i Jasenovca, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata , Hrvatskog generalskog zbora, predstavnici političkih stranaka i brojni mještani.

 

 

b10

b 5

 

 

Podsjetimo, Općina Hrvatska Dubica, u suradnji s Ministarstvom branitelja, Ministarstvom kulture, Sisačko-moslavačkom županijom i udrugama proisteklima iz Domovinskog rata u zgradi Hrvatskog doma u naselju Baćin uredila je potkrovlje te zgrade i u istoj postavila spomen sobu Domovinskog rata – Memorijalni prostor , a sve s ciljem da se na jednom mjestu postave fotografije, nađeni predmeti, zapisi, svjedočanstva i drugo koji bi svjedočili o žrtvi koja je dana za slobodu domovine i gdje bi buduće generacije dolazile upoznati se s Domovinskim ratom.Nakon obilaska spomen sobe  za sve poginule u Domovinskom ratu , u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, služena je sveta misa .

 

 

b12

b9b8b3

b4

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.