Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zamirisao kesten iz Zikine pečenjarnice u Novskoj

Vrući, vrući, vrući kesteni…

Vrući, vrući, vrući kesteni...

Bez gradskog kestenjara Zike, njegove pečenjarnice i vrućih kestena, teško bi bilo zamisliti mjesec listopad.  Ziku poznaju mnoge generacije Novljana, od onih najmlađih do starih.

 

KESTEN_3

 

Kako i ne bi kada Ziko dugi niz godina, svake jeseni u vrijeme Dječjeg tjedan, počasti pečenim kestenom mališane Dječjeg vrtića „Radost“ i učenike Osnovne škole Novska. Kada svoju pokretnu pečenjarnicu postavi u dječje ili školsko dvorište, brzo se stvori red, svi žele okusiti slasni plod.

 

 

KESTEN_6

 

Počasti Ziko djecu i početkom ljeta, hladnim i slatkim sladoledom, i tako već godinama

Ismail Nijazi – Ziko nastavio je obiteljski posao, njegova se obitelj u Novsku doselila  1936. godine, djed i otac držali su slastičarnicu. Bila je smještena preko puta današnje Glazbene škole i bivše gimnazije. Mnogi su dolazili na kolače, ljetni ili zimski sladoled,  ušećerene jabuke obavijene  crvenom slatkom caklinom, a niti bijeloj halvi nije se moglo odoljeti.

 

 

KESTEN_4

 

Ziko se više ne bavi pečenjem kolača, promijenila su se vremena i središnji dio Novske, mnogih zgrada iz tog doba više nema, a i Ziko se promijenio, pomalo ostario, no ostao je njegov iskreni osmijeh i prepoznatljivi glas.

 

KESTEN_1

 

–  Vrući, vrući, vrući kesteni, viče Ziko dok tisuće iskri frca iz posude u kojoj peče jesenske plodove šuma.

 

KESTEN_2


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.