Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Ulazak Makedonije u EU dobitna je kombinacija za EU, Makedoniju i za regiju

Održana sjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Bruxellesu

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta u Bruxellesu na jučerašnjoj je sjednici održao razmjenu stajališta s Nikolom Dimitrovim, ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica neformalne skupine prijateljstva s Makedonijom Marijana Petir na početku je još jednom istaknula kako u potpunosti podržava integraciju Makedonije u EU.

Petir je naglasila kako je Makedonija više puta dokazala da može ispuniti Kriterije iz Kopenhagena te može provesti potrebne reforme.

 

 

„Integracija Makedonije u EU nakon svih pozitivnih preporuka Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora dobitna je kombinacija i za EU i za Makedoniju, kao i za cijelu regiju“, rekla je Petir. S obzirom na da je Makedonija već više od desetljeća blokirana, Petir smatra da je vrijeme da se tu državu počne tretirati na pošten način i da se uklone sve one prepreke koje stoje na njezinu europskom putu. “Nije tajna da Grčka zbog pitanja imena blokira Makedoniju“, rekla je Petir.

Ona se osvrnula i na nedavni posjet grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kotziasa Makedoniji i na razgovore koji su se tom prilikom vodili. Nikola Dimitrov tada je izjavio kako Grčka mora prepoznati novu stvarnost Makedonije stoga Petir zanima što je pod tim mislio te očekuje li da će Grčka promijeniti svoj stav oko imena.

Petir EPP

Dimitrov je naglasio  kako je Makedonija povukla poteze koji vode ka poboljšanju odnosa sa susjedima i kako žele graditi mostove i prijateljstva te raditi na jačanju regije. Spomenuo je i kako im je cilj priključiti se NATO-u i Europskoj uniji, ali isto tako i donijeti Europu Makedoniji. „Mislim da situacija s Makedonijom treba biti lekcija europskom društvu jer moja je zemlja već nekoliko godina u čekaonici i mislim da to nije niti održiva niti pozitivna strategija“, kazao je Dimitrov.

Odgovarajući na pitanje koje mu je postavila zastupnica Petir, Dimitrov je rekao kako ni Grčka ne može biti uspješna ako je Makedonija na koljenima jer takve situacije utječu i na susjedne zemlje. Dimitrov se nada kako će i Grčka to shvatiti.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.