Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

U Kutini otvorena izložba “Zaviri ispod, donje rublje i higijena”

Autorice etnologinje Slavice Moslavac

Autorice etnologinje Slavice Moslavac

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba “Zaviri ispod, donje rublje i higijena” autorice etnologinje Slavice Moslavac. Prva je to izložba u Hrvatskoj koja predstavlja donje rublje.

Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić izrazila je zadovoljstvo što je Muzej Moslavine prvi progovorio o donedavno zabranjenoj temi te je čestitala kolegici Slavici Moslavac na izložbi kojom je Kutina dobila vrijedan događaj i napravila iskorak u predstavljanju tradicije zbog kojeg će biti Kutina i Muzej Moslavine biti prepoznati na kulturnoj i etnografskoj sceni u Hrvatskoj.

 

1310 slavica moslavac U1

 

Izložba “Zaviri ispod” osim tradicijske etnografske građe, predstavlja i suvremeno rublje od podsuknji, kombinea, grudnjaka, korzeta, gaća, čarapa, haltera… Na izložbi je postavljeno 12 rollupova, 20-tak panoa, 12 velikih fotografija, te lutke obučene u donje rublje, kao i brojni originalni predmeti iz prošlih vremena, načinjeni od raznih materijala: pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena… također su se uključili i umjetnici te izradili djela na temu donjeg rublja u pastelu, crtežu, akvarelu, temperi i gipsu.

„Do polovice 20. stoljeća higijenske prilike u moslavačko, posavsko, banovinsko, bilogorskom kraju bile su uglavnom loše, ali su se s vremenom znatno poboljšale. Doduše, uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka.

Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu.

 

1310 zaviri ispod u1

 

Donje rublje u današnjem smislu javlja se s europskim utjecajima, koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani platneni grudnjaci, svileni i platneni kombinei i zimske gaće pumperice dolaze u modu tek u drugoj polovici 20. st. Podsuknje s brojnim naborima te ljetne gaće s čipkama na nogavicama donijele su europljanke (Čehinje, Slovakinje, Mađarice…). One su osim gaća, nosile po nekoliko podsuknji od sasvim uz tijelo uskih i kratkih, do bogato ukrašenih i ubranih u pojasu koje su morale biti jako uštirkane, te dužih gaća sa čipkom koje i danas možemo vidjeti na brojnim folklornim priredbama.

Ostale Hrvatice su također nosile više vrsta podsuknji, podsukljeniki, kurti, kurtica, unteroka, granjerača raznih dužina i ukrasa, jer su prigodom rada kada su se gornje rubače zadizale ili potpregnule morale vidjeti podsuknje, bar djelomično, ukrašene čipkom. Tradicijsko žensko donje rublje i to grudnjaci, korzeti, gaće, gotovo se i nije nosilo, samo u određenim prilikama ili neprilikama, kada je žena imala menstruaciju ili kako se to tada zvalo „svoje stvari“, te stavljala „Te“ provlaku od lanenih krpa, vezujući ih o pojasu koji se vezivao na mašnu ili je mogao biti spojen samo na gumb. Muškarci su i po nekoliko gaća nosili zimi, ispod gornjih nešto debljih suknenih, lanenih ili plišanih hlača.“, rekla je Slavica Moslavac, autorica izložbe.

 

1310 zaviri ispod U7

 

U programu otvorenja izložbe Pjevačka skupina KUD-a Seljačka sloga iz Kutinskog sela izvela je nekoliko tradicijskih pjesma koje se bave temom seksualnosti te je upriličena i revija tradicijskog donjeg rublja.

Zamjenica gradonačelnika Kutine Sonja Repić čestitala je Muzeju Moslavine i autorici Slavici Moslavac na izložbi koja je obogatila kulturni život grada zbog koje će Kutina zauzeti novo mjesto u kulturnom životu Hrvatske.

Izložba Zaviri ispod izazvala je veliko zanimanja Kutinčana, a u Muzeju Moslavine ostaje otvorena do 3. studenog, a nakon toga bit će postavljena u nekoliko gradova u Hrvatskoj.


kutina.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.