Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Smije li gradonačelnica Siska nekažnjeno stigmatizirati svoje sugrađane?

“Prihvatilište, a ne logor za djecu u Sisku”

"Prihvatilište, a ne logor za djecu u Sisku"

Priopćenje za javnost dopredsjednice HSP dr. Ante Starčević, doc. dr. sc. Vlatke Vukelić, prenosimo u cijelosti:

“Sisak je u petak opet postao grad društvenog apsurda, kada se povijesnim revizionizmom počela baviti politika. U nedostatku ideja i vizije za bolje sutra, opetovano izostaju projekti za ostvarenje prosperiteta grada Siska, a gradonačelnica da bi opravdala poziciju koju obnaša, u javnom prostoru iznosi skandalozne i vrlo štetne neistine, kojima se dodvorava skupini s kojom izuzetno dobro surađuje, zaboravljajući kako je gradonačelnica svih građana Siska.

Želeći površno i ishitreno zadovoljiti ambicije svojih političkih vođa, na 3. sjednici Gradskog vijeća grada Siska održanoj 6. listopada 2017, javno je poduprla službeni akt Komisije za određivanje imena ulica i trgova u kojem je navedeno kako je u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata postojao koncentracijski logor za djecu.

Tim je činom stigmatizirala svoje građane i izrekla činjeničnu laž, koja se pokušavala nametnuti i u razdoblju komunizma, ali je već mnogo puta do sada opovrgnuta. Zadnji puta i na međunarodnom znanstvenom skupu „Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom 1941.–1945.“, održanom u Zagrebu od 23. do 26. kolovoza 2016.

Mnogo je puta do sada govoreno i pisano o akciji zbrinjavanja kozaračke djece. Na tu temu u znanstvenom se, a ne političkom diskursu, uvijek govorilo o prihvatilištu, a ne logoru u Sisku!

U Hrvatskom državnom arhivu čuva se fond 1012 Diane Budisavljević, koji svjedoči o povijesnoj i činjeničnoj istini. Bio je to pokušaj sprječavanja humanitarne katastrofe u kojem su sudjelovali mnogi građani Siska i humanitarna društva, uz dozvolu državne vlasti. Komunistička totalitarna promidžba, kako smo svjedočili već mnogo puta do sada, iskrivila je dio činjenica oko navedenih događaja. Neprihvatljivo je danas da se istom retorikom služi mlada gradonačelnica Siska, a tragično bi bilo dopustiti da to prođe bez posljedica.

Tvrdnjom o postojanju koncentracijskog logora u Sisku gradonačelnica negirala humanitarno djelovanje sugrađana, kao i svu pomoć koju su pružili: ljubavlju, novcem ili direktnim udomljavanjem. Stoga će HSP AS na idućoj sjednici Gradskog vijeća tražiti njezinu pisanu ispriku, uz apel da prestane iskorištavati tragične sudbine ove djecu u dnevno-političke svrhe, a svoje građane nazivati filofašistima nakon što joj ukažu na njezino elementarno neznanje i posljedice istoga. Pored toga, struka i znanost još će jednom organizirati znanstveni skup na ovu temu, kako bi i generacija Siščana koja o ovim događajima očito dovoljno ne zna, prestala vrijeđati sugrađane, širiti netrpeljivost i izgovarati neistine.

Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, dopredsjednica HSP AS”


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.