Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Predstavljen Katalog numizmatike Gradskog muzeja Sisak autora Zdenka Burkowskog

Svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji

Svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji

Ove godine Gradski muzej Sisak obilježit će 1755. godina od osnutka rimske carske kovnice u Sisciji. Naime 262. godine car Galijen je u Sisciji, današnjem Sisku, osnovao carsku kovnicu novca koja je sljedećih 160 godina kovala zlatni, srebrni i brončani novac koji je bio u upotrebi u cijelom Rimskom Carstvu, ali i van Carstva što potvrđuju pronalasci novca s oznakom siscijske kovnice u Skandinaviji i Indiji.

 

P1130853

Kako bi obilježili ovu značajnu obljetnicu Gradski muzej Sisak organizirao je niz aktivnosti koje uključuju promociju Kataloga numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji autora Zdenka Burkowskog, te niz predavanja pod naslovom „Rimska carska kovnica u Sisciji – 1755 godina kasnije“ koje će održati nekoliko eminentnih numizmatičkih stručnjaka.

 

P1130830

Ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan:

 

 

P1130836

 

Katalogom numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji obrađen je i predstavljen izbor novca kovan u ovoj carskoj kovnici, od polovice 3. do kraja 4. stoljeća, uz istovremeno predstavljanje poznatih i manje poznatih činjenica o rimskim carevima.

 

Ciklus predavanja Rimska carska kovnica u Sisciji – 1755 godina kasnije započet će 9. studenoga 2017. predavanjem pod nazivom „Utjecaj siscijske kovnice na cirkulaciju rimskog novca“ Miroslava Nađa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.