Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinja najviše pomogla svojim poljoprivrednicima

U prvih deset gradova su i Popovača, Kutina i Novska

U prvih deset gradova su i Popovača, Kutina i Novska

Portal gradonačelnik.hr objavio je analizu temeljenu na podacima Ministarstva financija iz koje je vidljivo kolika su bila izdvajanja gradova za subvencije poduzetnicima, te  koji su gradovi prošle godine najviše pomogli svojim poljoprivrednicima.

Petrinja je uvjerljivo najviše izdvajala za poljoprivrednike kroz čitav prošli mandat, od 2013. godine, prosječno 2,07 posto proračuna, a u 2016. to je izdvajanje čak i više – 2,74 posto proračuna. To je 83 kune po stanovniku, čak 30 više od drugoplasirane Vrlike, koja je lani za poljoprivrednike izdvojila 52 kune po stanovniku.

Petrinja je, naime, uvjerljivo najviše izdvajala za poljoprivrednike kroz čitav prošli mandat, od 2013. godine, prosječno 2,07 posto proračuna, a u 2016. to je izdvajanje čak i više – 2,74 posto proračuna. To je 83 kune po stanovniku, čak 30 više od drugoplasirane Vrlike, koja je lani za poljoprivrednike izdvojila 52 kune po stanovniku.

Pročelnik gradskog Ureda za poljoprivredu u Petrinji Ante Marić navodi kako je u prošloj godini Grad, kada su poticaji poljoprivrednicima u pitanju, najviše izdvojio za kapitalne potpore, tj,.sufinanciranje investicija u poljoprivredi većih od 100 tisuća kuna. Kao važan ističe i projekt Revitalizacija uzgoja Banijske šare svinje kao treće hrvatske autohtone pasmine. Zatim slijedi sufinanciranje ekološke poljoprivrede i pomoć u kriznim situacijama, organiziranje sajmova i izložbi te certificiranje poljoprivrednika.

‘Ovim mjerama potičemo opstanak malih OPG-a, kojih je na području Petrinje oko 1.100, te njihovu konkurentnost i prepoznatljivost na tržištu. Također uz našu pomoć nekoliko malih OPG-a ostvarilo je značajne projekte financirane sredstvima EU, a kao pomoć u prodaji proizvoda OPG-a otvorili smo Zelenu kuću kao zajednički objekt gdje mali proizvođači mogu ponuditi lokalnom tržištu svoje proizvode’, navodi pročelnik i dodaje da Grad pomaže i opstanak i razvoj posebno ekološke poljoprivrede, zbog čega je proglašena i posebna Ekološka zona na ruralnom području grada.

Dodajmo još kako je po per capita kriteriju  Popovača na šestom mjestu, Kutina na osmom, a Novska na desetom mjestu. Tri grada među prvih deset u Hrvatskoj iz Sisačko-moslavačke županije.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.