Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Mirisi pečenih kestena

Od bake Jele kestenjarke do najposjećenije jesenske manifestacije

Od bake Jele kestenjarke do najposjećenije jesenske manifestacije

Hrvatska Kostajnica slikoviti je gradić uz rijeku Unu, okružen obroncima Zrinske gore i nastanjen sa nešto više  od 1 000 stanovnika. Od početka do kraja naselja prođe se za pola sata, a  uz lijepu i netaknutu prirodu, upravo ta minijaturnost daje poseban štih ovome malom gradu i događanjima koja se u njemu organiziraju.

U svakom kutku osjeti se Likovna kolonija, Kestenijada, Fašnik, Una regata… A Kestenijada je posebna… Mnogi koji dođu kažu da ih facinira to mnoštvo ljudi koje preplavi ulice i sokake, a  ponekad im izgleda da će se taj mali grad prepoloviti od sve sile posjetitelja. No nikome ne smeta gužva, svi se dobro zabavljaju i svi su dobre volje. Zabave i zanimljivosti ima za svakoga, a još  uz vesele i nasmijane domaćine učinili su kostajničku Kestenijadu prepoznatljivom i izvan granica naše lijepe domovine.

U pečenju kestena okušala se i hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir…

 

MARIJANA 1KESTE

Mnogi gradovi u unutrašnjosti Hrvatske stvaraju brend  karakterističan za svoj kraj i na taj način doprinose razvoju, do sada zanemarenog , kontinentalnog turizma.

Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice , gradića  koji je i dobio naziv po tom jesenskom plodu , a započela je davnih dana , još dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru , ispred cintora Sv.Nikole dočekivala mnoge generacije đaka s fišecima punim mirisnih kestena…

U dane Kestenijade iz Zagreba vozi Kesten-cug, a uz organizirani odlazak u kestenove šume posjetitelji mogu uživati u slanim i slatkim, domaćim pripravcima tog vrijednog ploda, razgledati brojne izložbe i zaboravljene zanate uživati u nastupu gostujućih zborova, tamburaša, folklornih grupa, provozati se pravim turističkim tramvajem ili samo prošetati kostajničkim ulicama i sokacima prepunih raznolikih šarenih štandova obavijenih mirisom pečenih kestena. Oni malo hrabriji i spretniji, mogu se voziti čamcem po Uni, gađati lukom i strijelom ili obići Kostajnicu biciklističkom i pješačko – planinarskom stazom.


 

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.