Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Ljepota i šarm izvornog folklora Hrvatske

Županiju na Susretu predstavljao KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska

Županiju na Susretu predstavljao KUD "Seljačka sloga" Greda Sunjska

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potposru Ministarstva kulture RH, Međimurske županije, Grada Čakovca, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, 14. listopada u Čakovcu i 21. listopada u Sisku održan je 24. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina . U prvoj suboti susreta predstavile su se skupine u kategoriji koreografiranog folklora,a u drugoj,  skupine u kategoriji izvornog folklora.

 

DSC08571

 

Ovo je veliki događaj za grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, rekao je na susretu u Sisku , u subotu, 21. listopada župan Ivo Žinić koji se posebno zahvalio organizatoru , Hrvatskom saboru kulture

 

 Image00022

 

Županija godišnje izdvaja više od sto tisuća kuna za različite manifestacije, a posebno one vezane uz izvorni folklor.Hrvatski sabor kulture uspio je sačuvati tradiciju organiziranja ovakvih smotri i čestitam im na tome, dodao je župan

 

 

Hrvatski sabor kulture krovna je organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma na području Republike Hrvatske, okuplja 941 kulturno-umjetničku udrugu sa oko 80 tisuća članova, rekao je tajnik ove udruge Dražen Jelavić

 

 

Jelavić se zahvalio županiji i podcrtao važnost osnivanja Zajednice kulturno-umjetničkih udruga naše županije, te zahvalio i Gradu Sisku, FA Ivan Goran Kovačić Sisak i Ministarstvu kulture.

 

 

Image00021

 

Jelavić je istaknuo i uloge struke, odnosno znanstvenika iz Instituta za etnologiju i folkloristiku koji kroz djelovanje u stručnim savjetima Hrvatskog sabora kulture ili kao selektori na županijskim ili nacionalnim smotrama doprinose očuvanju baštine potičući razvoj kulturnog amaterizma.

 

 

Image00029

 

Sisačko-moslavačku županiju predstavljalo je Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ Greda Sunjska .

 

DSC08566

 

Velika je to čast, rekla je nakon nastupa predsjednica ovoga društva Anita Mlinarić

 

 

U programu smotre sudjelovali su : KUD “Seljačka sloga”, Greda Sunjska, KUD “Nova zora”, Donja Lomnica, KUD “Donji Vidovec”, Donji Vidovec, KUD “Tomislav” Sv. Ivan Žabno, KUD “Klaruš”, Maruševec, KUD “Sloga – Đurđic”, Ivanska, KUD “Seljačka sloga” Prekopakra, KUD “Lipa” Semeljci, FD “Otočac” GPOU Otočac, KUD “Vinac” Stankovci, KUD “Pleter”, Dugopolje, KUD “Koledišće”, Jezera otok Murter, KUD “Sveti Juraj” Osojnik, KUD “Sveti Juraj”, Draganić te gosti iz Bosne i Hercegovine HKUD “Rodoč” iz Mostara.

 

 

DSC08570

Image00033

 

Image00025

 

Po održanim koncertima, stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Ivančan, Iva Niemčić, Petar Varga i Josip Forjan odlučilo je o najboljima.

Treću nagradu osvojio je KUD“Sloga“ Đurđic , Ivanska s programom pod nazivom „Mi smo braćo hrvatskog Sinci plemena”. Za scenu je ovaj program pripremila Valentina Šepak Molnar.

Druga nagrada pripala je KUD-u „Sveti Juraj“ iz Draganića. Predstavili su se programom pod nazivom „Šalni i štimni cajti“ koji su za scenu pripremili Draženka Jagatić i Mojmir Golemac.

Najuspješnija skupina u kategoriji izvornoga folklora je KUD „Pleter“ iz Dugopolja, koji su se predstavili programom pod nazivom „Pjesme i kola iz Dugopolja“-  muška i ženska rera, muška ojkavica- treskavica i kolo uz diple. Za scenu ovaj je program pripremila Marijana Botić Rogošić.

 

DSC08579

Image00024

Image00019

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.