Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Bira se 18. najuzornija hrvatska seoska žena

14. listopada u Karlovcu

14. listopada u Karlovcu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir 14. listopada u 17 sati sudjeluje na 18. izboru najuzornije hrvatske seoske žene koji će biti održan u Karlovcu u Domu HV-a „Zrinski“ (Ulica Marina Držića 4) u organizaciji udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“.

Na izboru će sudjelovati 14 kandidatkinja iz deset hrvatskih županija i Grada Zagreba. Zastupnica Petir pokroviteljica je ovog izbora drugu godinu zaredom, a za pobjednicu je osigurala put u Bruxelles te posjet Europskom parlamentu.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održava se svake godine povodom Svjetskoga dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada u onoj županiji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica. Njegov je cilj promicanje vrijednosti i važnosti žene u ruralnim prostorima kako bi se afirmirala i podigla kvaliteta života, očuvala obitelj i sačuvala kulturna baština.

Kao članica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta, Petir se od početka svoga mandata zalaže za veću vidljivost žena u ruralnim područjima. U travnju ove godine Europski parlament usvojio je njezino izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima koje je sastavila ispred toga odbora te Kluba zastupnika EPP-a, dok je suizvjestiteljica ispred odbora AGRI španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez. Pri njegovoj izradi Petir se konzultirala s Europskom komisijom, ali i udrugama seoskih žena koje su je detaljno upoznale s najznačajnijim problemima.

Prilikom predstavljanja toga izvješća Petir je napomenula kako je potrebno shvatiti raznoliku ulogu žena u ruralnom području. „One se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj“. Glasovanju o njenom izvješću u Europskom parlamentu prisustvovala je i prošlogodišnja pobjednica Tamara Krklec Čvangić koju je Petir također nagradila putovanjem u Bruxelles i posjetom toj instituciji.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.