Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

4. Europski kongres mladih poljoprivrednika

Hrvatsku predstavlja Matija Cetinić Frankos

Hrvatsku predstavlja Matija Cetinić Frankos

U četvrtak, 19. listopada  će se u Europskom parlamentu u Bruxellesu održati 4. Europski kongres mladih poljoprivrednika, na kojemu će na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice projekta za Hrvatsku Marijane Petir, sudjelovati i deset najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika.

Hrvatsku će na kongresu i izboru najboljeg europskog mladog poljoprivrednika predstavljati Matija Cetinić Frankos, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik.

 

Petir EPP

 

Matija Cetinić Frankos živi u Donjem Laduču u Zagrebačkoj županiji, a na OPG-u u Mariji Bistrici sa suprugom uzgaja u nas relativno nepoznatu kulturu sibirske borovnice, odnosno haskapa.

 

BOBICE

 

Za podizanje nasada, kao i implementaciju ekološkog sustava navodnjavanja putem solarnih panela, te nužno potrebnu mehanizaciju mladi OPG Cetinić se prijavio i na mjeru 6.3.1. za dostupna sredstva iz fondova Europske unije koja su mu i odobrena u 2016. Inicijalni uspjeh potaknuo je i druge OPG-ove “pionire” da se udruže u Zadrugu eko uzgajivača bobičastog voća te si time omoguće bolji i lakši plasman svojih proizvoda na domaćem i stranom tržištu.

Tako je iz projekta uzgoja haskapa u Hrvatskoj nastao i projekt zadružnog udruživanja proizvođača eko bobica te je pojam zadruge kao relativno negativan dobio jednu novu konotaciju kojom se želi vratiti stara slava poljoprivrednih zadruga, ali u novom, mladom i modernom duhu, kaže hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir

 

 

Program 4. Kongresa mladih poljoprivrednika počinje u 9 sati, a tko je najbolji europski poljoprivrednik saznat će se pri kraju kongresa, oko dvanaest sati.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.