Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Otkrivena spomen ploča Ratnoj bolnici Topusko

Obilježen Dan HVIDRA-e Topusko

Obilježen Dan HVIDRA-e Topusko

Svoj dan HVIDRA Topusko slavi kao sjećanje na 29. i 30. kolovoza 1991. godine i najteže borbe prsa u prsa s višestruko nadmoćnijim i bolje naoružanim protivnikom.
Dan HVIDRA-e Topusko obilježen je svečanim mimohodom, polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata, svečanim programom i otkrivanjem spomen ploče Ratnoj bolnici Topusko.

 

P1080533 P1080565 P1080566

U Topuskom je utemeljena prva ratna bolnica u Domovinskom ratu zahvaljujući kojoj se počeo razvijati i vojni sanitet Republike Hrvatske – koji se pak kao i hrvatska vojska stvarao od nule. Bolnica je s radom počela 1. kolovoza 1991. godine, a prestala 13. rujna iste godine. Pokojni primarijus Nino Šikić, kirurg iz Karlovca, organizirao je bolnicu koja je u improviziranim uvjetima za mjesec i pol dana rada zbrinula 448 bolesnika i ranjenih branitelja.

P1080587
Miroslav Abramović predsjednik HVIDRA-e Topusko, jedne od najmlađih i najmanjih udruga u zajednici udruga HVIDRA-e Sisačko-moslavačke županije, koja postoji 9 godina i broji 53 člana, objasnio je zašto su za svoj dan odabrali upravo kraj mjeseca kolovoza i potom iznio kronologiju obrane Topuskog u Domovinskom ratu.

 

 

Četrnaestog rujna su se liječnici i medicinsko osoblje povukli iz Topuskog zajedno sa stanovništvom. – kazao je Abramović – Koncem kolovoza 1991. godine odbili su ponuđenu evakuaciju i ostali sa braniteljima do kraja i zajedničkog povlačenja.

P1080617

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je izrazio zadovoljstvo prisustvovanjem u sjećanju na, za općinu i županiju, vrlo važan događaj. Važan je ovo događaj, možda i zanemaren u godinama nakon Domovinskog rata. Topusko je 1991. godine bilo vrlo značajno za obranu ovog područja u okruženju. Ratna bolnica bila je osim za branitelje važna i za samo stanovništvo, a činjenica da će im u slučaju ranjavanja imati tko pomoći djelovalo je pozitivno na branitelje. – kazao je Žinić.

 

Župan je podsjetio kako je na ovom području bilo teško živjeti za vrijeme rata te na važnost Ratne bolnice Topusko:

 

 

Župan dodaje:

 

Temelji naše budućnosti i temelji Hrvatske države su naši poginuli hrvatski branitelji i zato želim da zajednički gradimo budućnost i za ovo mjesto i županiju kako bi osigurali  opstanak života na ovim prostorima. Veliko hvala svom medicinskom osoblju koje je djelovalo u Ratnoj bolnici Topusko, ali i svima ostalima koji su tijekom Domovinskog rata bili uz hrvatske branitelje. – zaključno je kazao župan.

P1080636

Izaslanik ministra zdravstva Ivan Medved u svom govoru naglasio je vrijednost Domovinskog rata te rekao nešto više o značajnoj knjizi „Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990.-1995.“ koja pokazuje važnost uloge i velikog doprinosa hrvatskih liječnika u Domovinskom ratu. Knjiga će, na kraju svečanosti, biti uručena najzaslužnijima – medicinskom osoblju koje je djelovalo u bolnici uz plakete s prikazom spomen ploče Ratnoj bolnici:

 

 

 

P1080660 P1080662

 

 

P1080638

Izaslanik ministra branitelja Kornelije Brkić podsjetio je na značaj Ratne bolnice Topusko:

 

 

Naša je obveza odgovorno i pošteno raditi svoj posao jer samo zajedničkim snagama i naporima možemo očuvati čast i dostojanstvo branitelja i vrijednost Domovinskog rata, a buduće generacije ohrabriti kako bi krenuli dalje gledajući u optimizam, u budućnost.“ – zaključio je Brkić.

 

Prisutnima su se obratili i predstavnici medicinskog osoblja i liječnika bolnice Karlovac Đurđica Brajdić i Josip Žunić, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić i sisački biskup Vlado Košić.

 

Nakon obraćanja prikazan je film o ratnom vremenu u Topuskom te je potom, kod ulaza u Blatne kupke, uslijedilo otkrivanje spomen ploče Ratnoj bolnici Topusko.  Ploču su otkrili izaslanik ministra branitelja Kornelije Brkić i župan Ivo Žinić koju je zatim blagoslovio biskup Košić.

 

P1080657 P1080621 P1080652
P1080647 P1080644 P1080648
P1080669 P1080673 P1080676

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.