Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

2. Festival gljiva i ljekovitog bilja

U Parku prirode Lonjsko polje – Prijamni centar Repušnica

U Parku prirode Lonjsko polje – Prijamni centar Repušnica

Posljednjeg dana rujna putevi okusa i mirisa vodit će nas podno Moslavačke gore i brojnih vinograda do moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje – Prijamnog centra Repušnica na 2. Festival gljiva i ljekovitog bilja.

 

Marijana Musij iz Turističke zajednice Grada Kutine:

 

 

U svom programu festival će obuhvatiti: izložbu gljiva, stručno predavanje o gljivama, izlagače na štandovima, kuhanje i podjelu gulaša od 5 vrsta gljiva, pokazno traženje tartufa s obučenim psima, predstavljanje lokalnih vinara, izložbu fotografija, kulturno-umjetnički program i sadržaje tijekom cijelog dana koje će upotpuniti glazbeni nastup Tamburaškog sastava Šegrti.

 

Matija Josipović iz Centra za istraživanje gljiva Russula, idejni začetnik festivala, ističe kako je prije tri godine od resornog Ministarstva dobio dopuštenje za istraživanje gljiva na području PP Lonjsko polje što je dovelo do ideje o organizaciji festivala.

 

U stručnom dijelu programa organiziraju se stručna predavanja i izložbe kojima ćemo predstaviti bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta za koje je utvrđeno da čine bogatstvo biološke raznolikosti na području Parka prirode Lonjsko polje. Velika izložba gljiva omogućit će posjetiteljima pogled na primjerke gljiva koje rastu širem području Moslavine i Slavonije, označene karticama koje će sadržavati hrvatski i novi znanstveni naziv kao i oznaku izvornosti.

 

 

Josipović naglašava kako je svoj dolazak, između ostalih, već potvrdilo 11 gljivarskih društava i udruga iz raznih dijelova Lijepe naše, ali i Nacionalni park Una iz Bihaća.

 

Naše podneblje bogato je i tartufima:

 

 

Josipović dodaje kako će posjetitelji imati priliku svoja nepca počastiti sirom od tartufa.

 

Kakvi su planovi za budućnost festivala?

 

 

Nismo dovoljno iskoristili bogatstvo gljiva koje imamo, a mogli bi ih iskoristiti za što bolji napredak ovog kraja. – zaključio je Josipović.

 

Ukoliko želite naučiti nešto novo o gljivama, uživati u eno-gastro ponudi ili jednostavno uživati u prekrasnoj prirodi Parka prirode Lonjsko polje posjetite 2. festival gljiva.

 

Program Festivala možete pogledati na linku ispod:

https://rsminfo.hr/2017/09/festival-gljiva-i-ljekovitog-bilja/


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.