Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

17. međunarodna cestovna atletska utrka Kutina – Voloder in memoriam Franjo Mihalić – Jura

U sklopu jubilarnih 50. Voloderskih jeseni

U sklopu jubilarnih 50. Voloderskih jeseni

Utrka  je pokrenuta 1981. godine  u sklopu najstarije i najpoznatije Moslavačke kulturno-sportsko-folklorno-zabavne manifestacije “Voloderska jesen” koja privlači velik broj posjetitelja, preko 30.000 tisuća u tri dana. Posjetitelji su razne dobe i uzrasta, a prisustvuje i velik broj izlagača vina, gospodarstvenika i poduzetnika pa sa pravom možemo reći da su „Voloderske jeseni“ brand kao i sama utrka te jedna od najposjećenijih manifestacija turističkoga tipa na prostoru kontinentalne Hrvatske. Utrka se održavala se do 1990. godine kada je prekinuta zbog rata.

 

20160911-10_09_43-IMG_5716-e1503994953744

 

Nakon što je 20 godina bila potpuno zaboravljena i napuštena, utrka je 2010. godine uspješno obnovljena i pokrenuta, a ponovni  pokretač i obnovitelj atletske tradicije ove međunarodne cestovne utrke je kutinski maratonac porijeklom iz Volodera,  i sada već dugogodišnji direktor utrke, Danijel Kepe uz pomoć svojih prijatelja.

 

 

Od 2014. godine utrka Kutina – Voloder je službeno verificirana i izmjerena od strane Hrvatskog atletskog saveza na točno 15 kilometara, a od 2015. godine trči se u spomen na Franju Mihalića, hrvatskog trkačkog velikana koji je nastupao kao veteran na ovoj utrci u njenim začecima prije tridesetak godina. Riječ je o osvajaču srebrne olimpijske medalje 1956. godine u Melbourneu, pobjedniku velikih svjetskih utrka, legendi svjetske atletike i maratona, a koji je rodom upravo iz Moslavine, točnije mjesta Ludina u blizini Kutine.

 

Prije tri godine utrka je službeno ušla u rang najboljih 12 maratona i cestovnih utrka Hrvatske, uz bok iznimno posjećenim maratonima poput Zagrebačkog  i Plitvičkog te polumaratonima poput Riječkog, Splitskog, Osječkog i Varaždinskog. Boduje se za sve tri lige cestovnog trčanja u Republici Hrvatskoj.

 

trasa-1024x382

 

Na startu se očekuju poznata imena hrvatske atletike, a bit će i pokoji jaki adut iz susjednih zemalja i svijeta. Također, rekreativci su zastupljeni u velikom broju jer aktivnih trkača u Hrvatskoj sve je više iz godine u godinu.

 

 

Kepe ističe kako će ove godine nastupiti i rekorderka staze, reprezentativka Bojana Bjeljac koja će pokušati srušiti rekord staze koji za žene iznosi 56 minuta i 20 sekundi, a 48 minuta i 30 sekundi je rekord kojeg od 2014. godine drži mađarski reprezentativac Tamaš Nađi.

 

 

Ove godine imamo jako puno individualaca, čak oko 50 % trčaka su individualci, a ostalo su klubski trkači iz atletskih i maraton klubova od Dubrovnika do Vukovara. Ove godine imamo i natjecatelje iz Urugvaja i Francuske. – naglašava Kepe.

 

Startnina je 100 kuna, a svi trkači i trkačice dobit će u sklopu plaćene startnine majicu s logom utrke, sudioničku medalju te jelo i piće poslije utrke. Za najbrže su pripremljene novčane nagrade, medalje po kategorijama, a nagrade će ponijeti i najstariji te najmlađi trkač ili trkačica, kao i oni koji ciljem prođu – zadnji.

 

 

Utrka počinje 10. rujna u 10 sati na novoizgrađenom kutinskom Trgu, a prijave su par sati ranije u Voloderu, od kuda autobusi voze natjecatelje na start. Organizatori naglašavaju da će ove godine biti i organiziran prijevoz na utrku za natjecatelje iz Zagreba, no zbog ograničenog broja mjesta moraju se prijaviti što prije.

 

letak-xl2


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.