Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zaklada „Ana Rukavina“ u Novskoj u prigodi prikupljanja novih uzoraka za Registar

Matične stanice za spas života oboljelima

Matične stanice za spas života oboljelima

„Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život. Svjesna sam svih rizika koji me očekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah, smo se ne želim okrenuti i otići, a da nisam sigurna da sam učinila sve što sam mogla da se još neko vrijeme zadržim tu među vama” – riječi su Ane Rukavine. Život Ane Rukavine prekinula je bolest prije deset godina, no borba za živote drugih nakon njene smrti je započela.

 

Hrabrost da se odupre teškoj bolesti od tada je potaknula mnoge da učine koliko mogu da spase nečiji život, a kroz osnovanu Zakladu „Ana Rukavina“ prikupljaju se sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži, i pomažu oboljelima od leukemije, limfoma i ostalih hematoloških oboljenja.

 

Od osnivanja u Registru zaklade je 53 tisuće donora, u proteklom vremenu organizirano je 335 akcije prikupljanja uzoraka krvi, a od prikupljenih uzoraka samo su 72. osobe svojim matičnim stanicama bile podudarne s oboljelima.

 

ZAKLADA2

 

U prigodi prikupljanja novih uzoraka za Registar, u Novskoj je s medicinskom ekipom došla i Anina majka, Marija Rukavina, voditeljica Zaklade. „Ovo je moj život, to je Ana“ – kazala je Anina majka te nastavila:

 

 

„U našem zdravstvu u Hrvatskoj jako malo se ulaže u edukaciju kadrova“ – kazala je gospođa Rukavina u razgovoru i istaknula važnost stručnog osposobljavanja liječnika, specijalizaciju koju Zaklada pomaže prikupljenim sredstvima.

 

 

Gospođa Rukavina o doktorima koji su bili na osposobljavanju u inozemstvu:

 

 

Među 72 donora čije su matične stanice bile podudarne s oboljelima i dobrovoljnim darivatelja krvotvornih matičnih stanica je i Mirjana Ciboci, službenica Policijske postaje u Novskoj. Uzorak krvi dala je u Registar darivatelja 2008. godine, a tipizacijom njenih stanica pronađena je podudarnost s oboljelim iz Češke. Oboljeli se nakon liječenja oporavio, Mirjana je za taj čin dobila godišnje priznanje „Ponos Hrvatske“ za dobro djelo te se aktivno uključila u rad Zaklade “Ana Rukavina“.

 

 

Gospođa Rukavina ističe kako je među darivateljima, Mirjana Ciboci, jedna od rijetkih čije su matične stanice bile podudarne s dvoje oboljelih.

 

Plemenitošću donatora do sada su spašeni oni kojima je jedina nada bila dobrota drugih i njihove matične stanice života.

 

„To je najveća vrijednost, da čovjek nepoznatom čovjeku pomogne i spasi život“ – zaključila je gospođa Rukavina.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.