Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinja – grad prepun potencijala za razvoj!

Zajedno za boljitak građana i grada…

Zajedno za boljitak građana i grada...

Petrinja ove godine slavi 777 godina postojanja. Grad je to koji ima potencijala u gospodarskom, turističkom, poljoprivrednom, te kulturnom segmentu, rekla je na početku svečane sjednice, održane u povodu Dana grada Petrinje i blagdana sv. Lovre, predsjednica Gradskog vijeća grada Petrinje Magdalena Komes.

 

 

„Svatko od nas, svi mi možemo pridonijeti promjenama u društvu. Ne političari. Previše se očekuje od vlasti, lokalne i državne. Političari su danas ovdje, sutra nisu.

Krajnje je vrijeme i za političku moralnost, krajnje vrijeme da opći interes stavimo ispred vlastitog, rekla je između ostalog Magdalena Komes.

 

P1060860

 

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo  kako su ovi dani najčasniji i najponosniji jer u tim danima slavimo i obljetnicu Vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

„Oluja je kraljica svih naših bitaka jer smo tada oslobodili naš grad i ostale okupirane dijelove Hrvatske. Oluja je za nas značila slobodu i kraj naših prognaničkih patnji, iza Oluje smo se vratili svojim razrušenim kućama i počeli ispočetka. Samo onaj koji je doživio Domovinski rat istinski zna da uz Vukovar i Knin, Petrinja spada među one gradove i mjesta u kojima je pobjeda skupo plaćena. Plaćena je velikim razaranjem grada i ono što je najsvetije, životima hrvatskih branitelja“, rekao je Dumbović i naglasio kako njihova žrtva i doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske, ne smije pasti u zaborav.

Naša obveza čuvati spomen na svakoga od njih, jer u središtu svega je čovjek….

 

 

Smisao i svrha našeg zajedničkog djelovanja je raditi u interesu grada i svih njegovih građana, stalno podizati kvalitetu života u našem gradu. To i činimo , iako nije jednostavno.

Prioritet su projekti financirani iz sredstava Europske unije. Podsjetio je na i projekt vodovoda i kanalizacije vrijedan 500 milijuna kuna, Intervencijski plan vrijedan više od 200 milijuna kuna, i podatak da je Petrinja prvi grad u Hrvatskoj po provedbi projekata energetske učinkovitosti.

 

P1060920

 

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u svom obraćanju je podsjetio kako su najveće žrtve tijekom VRO „Oluja“ bile upravo na oslobađanju Petrinje i ovoga područja.

600 ubijenih civila i stradalih i poginulih hrvatskih vojnika i policajaca je velika cijena i to zavrijeđuje svaku pažnju. Želim da Gradsko vijeće i grad Petrinja imaju to na pameti“, rekao je Žinić, te pozvao na zajedništvo u izgradnji budućnosti. Čestitao je Petrinji na brojnim projektima koji će pridonijeti kvaliteti života u gradu, ali je izrazio i želju da suradnja Županije i Grada bude bolja.

 

P1060949

 

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića , saborska zastupnica Željka Josić  istaknula je kako je Petrinja nakon oslobođenja prije 22 godine ostala razrušena, te se i danas vide posljedice rata.

 

P1060961

 

„No vi Petrinjci, vrijedni ljudi, obnovili ste grad, svoje domove, otvorili ste male obrte i u nekima od njih rade i moji prijatelji. Ponekad mi se čini da više od te obnove, puno više i od zgrada i od cigli znači onaj duh kojeg ste donijeli u grad, vratili ste kulturni identitet grada i na tome vam hvala“, rekla je Josić i izrazila nadu kako će Gradsko vijeće i gradonačelnik na konstruktivan i zajednički način ostvariti svijetlu budućnost.

U sklopu Svečane sjednice Zahvalnice su uručene Sonji Radman Livaja, za nesebičan doprinos u oslobođenju Grada Petrinje, Branku Šubiću, za izniman doprinos u promicanju istine o Domovinskom ratu, fra Petru Žagaru, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, mještanima Hrvatskog Čuntića za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Udruzi Đeram, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Mateji Pereković, predsjednici Mjesnog odbora Brest, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, KUD-u „Pokupljanka“ za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine i Ivanu Pribiloviću, predsjedniku Mjesnog odbora Gora, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine.

 

P1060988

 

Ovogodišnje „Nagrade Grada Petrinje“ dodijeljene su Tonki Pezelj za istaknuto humanitarno i kulturno djelovanje na području Grada Petrinje, te Srećku Telaru za izniman doprinos u očuvanju i promicanju petrinjskog sporta.

 

P1070010

 

Plakete Grada Petrinje“ dodijeljene su Klubu žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Petrinja zbog dugotrajnog humanitarnog i kulturnog djelovanja, te promicanja i čuvanja kulturne baštine petrinjskog kraja, kao i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Klub Mošćenica, za ukupan doprinos u organiziranju humanitarne pomoći socijalno ugroženim članovima udruge, te članovima njihovih obitelji.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.