Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Mužikaši igrajte, svatovi zatancajte”

Suradnja Muzeja Moslavine u Kutini i Muzeja hrvatskog zagorja “Staro selo” Kumrovec

Suradnja Muzeja Moslavine u Kutini i Muzeja hrvatskog zagorja "Staro selo" Kumrovec

Mužikaši igrajte, svatovi zatancajte naziv je etnografske izložbe koju zajedno organiziraju Muzej Moslavine Kutina i Muzeji Hrvatskog zagorja, „Staro selo“ Kumrovec.

Autori izložbe su Slavica Moslavac i Goran Škrlec, a bit će otvorena u nedjelju, 20. kolovoza u 16 sati u Kumrovcu.

 

1.kletište

 

Izložba se sastoji od originalnih predmeta, starih fotografija sa vjenčanja nastalih tijekom 20. stoljeća u moslavačko-zagorskom kraju, kao i tekstova i drugih suvremenih fotografija vezanih uz moslavačko zagorske svadbene običaje.

Svadba je jedan od najveselijih pučkih običaja, osobito u jesenskom i zimskom perodu. U ciklusu svadbenih običaja obvezatno sudjeluju obitelji mladenaca i njihova uža društvena sredina. Osnovna je značajka prijelaza mlade žene u novi rod, porodicu, ali uz brojne magijske radnje koje se čine protiv uroka, utjecaja  zlih sila, očiju, demona i svake druge nesreće, koje bi bez tih radnji mogle negativno utjecati na mladu i na njeno buduće pokoljenje, te zdravlje i sreću budućih supružnika.

 

7.

 

Sklapanje braka uključuje nekoliko značajnijih cjelina: prije, u tijeku i poslije svadbe.

Mladi ljudi su se upoznavali na raznim prošćenjima, svadbama, pred crkvom, na tancu, ćehanju perja, vršidbama i drugim skupnim seoskim poslovima. Uglavnom su bračnog druga birali iz istog ili susjednog sela. Uobičajna dob za sklapanje braka za djevojku bila je između 15 i 18 godina, a za mladića između 18 i 24 godine. Ukoliko se djevojka nikada nije udavala, pogrdno su je nazivali stara cura, stara dekla ili stara parta.

Do prvog svjetskog rata, brakovi su se sklapali po želji roditelja, a pri tom  se pazilo da bračni drug bude što bogatiji, da ima isti ili viši društveni status i da je poštenoga roda. Ako je djevojka ispunjavala te uvijete, tada je momkov otac išao u snuboke, tj. prositi djevojku. Nakon snubljenja, slijedile su zaruke /kapara, prstenje, zapitki/, a za mjesec dana priređena je i  svadba. U tradicijskim svatovima, u sedam dugih dana točno se iz sata u sat znalo što će se obavljati , ali uvijek s naglaskom na iznenađenja, tako da su svatovi bili u neprekidnom iščekivanju.

Svadbeni običaji prilagodili su se danas suvremenom načinu života, tako da od  tradicijskih jela, pomno odabrane odjeće, te običaja kao što je krađa cipele i barjaka, poć na zdenac,  način darivanja, nije ostalo gotovo ništa. Svadba je ostala svečani čin, ali bez posebnih obreda, vjerovanja i gatanja.

 

2.

 

U glazbenom dijelu programa sudjeluju VS Rusalke iz Kutine i Etno udruga Zipka iz Kumrovca.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.